Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo zaoštravanje sukoba

VIDEO Izrael gađao Gazu, poginula i petogodišnja djevojčica. Premijer poručio: "Izveli smo akciju protiv neposredne prijetnje"

Novi sukob Izraela i Palestine - 2
Novi sukob Izraela i Palestine - 2 Afp
Aktualno Galerija Novi sukob Izraela i Palestine - 4 Novi sukob Izraela i Palestine - 4 Foto: Afp Novi sukob Izraela i Palestine - 3 Novi sukob Izraela i Palestine - 3 Foto: Afp Novi sukob Izraela i Palestine - 2 Novi sukob Izraela i Palestine - 2 Foto: Afp +0 Novi sukob Izraela i Palestine - 1 Galerija 1/4 >>
Izraelci gađali Gazu, Islamski džihad obećao odmazdu, a izraelski premijer najavljuje kako vojska vodi operaciju protiv neposredne prijetnje.

Izraelske snage bombardirale su ciljeve u Gazi za koje tvrde da su povezani s Islamskim džihadom te su usmrtile zapovjednika tog islamističkog militantnog pokreta koji je najavio odmazdu ustvrdivši da može pogoditi i Tel Aviv.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Napad je uslijedio nakon nekoliko dana eskaliranja napetosti poslije uhićenja palestinskog militantnog vođe tijekom tjedna. Palestinski islamski džihadistički dužnosnik rekao je da je Tajser al-Jabari, viši zapovjednik pokreta, ubijen u napadima, koji su pogodili nekoliko ciljeva u gusto naseljenom području.

"Nema crvenih crta u ovoj borbi i Tel Aviv će pasti pod granatama otpora, kao i svi izraelski gradovi", poručio je islamski džihadistički čelnik Ziad al-Nakhala.

Izraelski premijer Yair Lapid rekao je da je "Izrael izveo preciznu protuterorističku akciju protiv neposredne prijetnje". "Islamski džihad je produžena ruka Irana koji želi uništiti Državu Izrael i ubiti nedužne Izraelce... Učinit ćemo sve što treba kako bismo obranili naš narod", zaključio je Lapid.

U izraelskom "preventivnom napadu" na Islamski džihad poginulo je 15 boraca, rekao je nakon prve serije napada glasnogovornik izraelske vojske Richard Hecht. Dodao je da zauzvrat očekuju raketne napade iz Gaze na središte Izraela.

 

 

Izraelska vlast izdala je upozorenje o mogućim raketnim udarima Palestinaca na izraelske gradove. Tijekom dana tim povodom oglasile su se sirene u središnjim i južnim dijelovima zemlje. "Više od 100 raketa" ispalile su brigade Al-Kuds prema izraelskom tlu, što to oružano krilo Islamskog džihada naziva "prvim odgovorom" na izraelske udare.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je poginulo 10 ljudi, uključujući petogodišnju djevojčicu, i da je 55 ozlijeđeno. Egipat će posredovati između Izraela i Palestinaca kako bi spriječio eskalaciju nasilja, pišu mediji.

Gaza, uzak pojas zemlje na kojem na 365 četvornih kilometara živi 2,3 milijuna stanovnika, konstantna je točka sukoba još otkad je Hamas preuzeo kontrolu područja 2007. godine. Izrael se borio u pet sukoba s Gazom od 2009. godine, a posljednji je sukob iz svibnja 2021. godine, kad je Hamas ispalio tisuće raketa na Izrael, a Izrael je odgovorio zračnim napadima na Pojas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene