Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael počeo oslobađati 87 Palestinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je nakon odgode počeo oslobađati 87 Palestinaca. Zatvorenici su uglavnom pripadnici Fataha, stranke palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa, a Izrael oslobađanjem želi ojačati Abasov položaj u odnosu na vladajući Hamas.

Vlasti su Palestince u lisicama izveli iz zatvora u Kitsyotu u autobuse kojima su trebali u pojas Gaze ili na Zapadnu obalu. Isprva autobusi nisu krenuli prema planu, a zatvorenici su vraćeni u ćelije.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

Oslobađanje zatvorenika bilo je odgođeno iz tehničkih razloga, rekao je za France presse predstavnik izraelskih vlasti koji je želio ostati anoniman.

Oslobađanje zatočenika za Palestince nosi emotivnu težinu: u izraelskim su zatvorima 72 tisuće njihove palestinske braće. Zatvoreni su, tvrdi palestinska strana, zbog borbe protiv strane okupacije.

Mnogi Izraelci, piše Reuters, takvo oslobađanje smatraju poticajem palestinskome nasilju.

"Nadam se da će sve mirno proći", rekao je jedan zatvorenik koji čeka odlazak iz Kitsyota.

Izraelski premijer Ehud Olmert sastat će se u srijedu s Abasom i razgovarati o mirovnome sporazumu. Prošli je tjedan Olmert najavio da će osloboditi samo zatvorenike "koji nisu okrvavili ruke", što se odnosi na napade na izraelsku državu, te zatvorenike koji se potpisom odreknu nasilja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene