Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje uporni

Izrael odbija pozive za prekid naseljavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je odbio najnovije pozive međunarodne zajednice da prekine naseljavanje u pripojenom istočnom Jeruzalemu, u trenu kada popušta napetost u arapskim četvrtima u tome gradu, dan nakon žestokih sukoba policije i Palestinaca.

'Zahtjev da se Židove spriječi u gradnji u istočnom Jeruzalemu nije razuman', ocijenio je ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, nakon razgovora s europskom kolegicom Catherine Ashton koja boravi u posjetu tom području. Izjave Libermana, dolaze u času kada Palestinci i međunarodna zajednica traže prekid židovskog naseljavanja u istočnom Jeruzalemu, sektoru s većinskim arapskim stanovništvom, kojega pripojenje izraelskom teritoriju međunarodna zajednica ne priznaje, kako bi potaknuli obnovu mirovnog procesa. Sjedinjene Države napose očekuju od Izraelaca 'službeni odgovor' na njihovu kritiku nedavno najavljene nove gradnje u židovskoj četvrti u istočnome sektoru, što je pokrenulo međunarodnu buru.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

No ton je nešto blaži između Izraela i Washingtona nakon oštrih izjava zadnjih dana s jedne i s druge strane, a dvije zemlje opet javno ističu kako je njihov savez čvrst. Napetost je nešto manja i na ulicama, premda su 3.000 policajaca i dalje u stanju pripravnosti u Jeruzalemu kako bi spriječili svako ponovno širenje nasilja. Iako su Palestinci u utorak u istočnom Jeruzalemu proglasili 'dan gnjeva' zbog otvorenja sinagoge Hurve u staroj gradskoj jezgri u ponedjeljak, 'nitko ne govori o trećoj intifadi (palestinskom ustanku)', rekao je Micky Rosenfeld, glasnogovornik izraelske policije. Naime, analitičari smatraju da je mogućnost treće intifade mala zbog međupalestinske podjele i spremnosti palestinskog vodstva da suzbije nasilje.

Po riječima direktora Palestinskog središta za političko istraživanje Halila Šikakija, palestinskoj samoupravi eskalacija nije u interesu, budući da je Izrael izložen pritisku SAD-a zbog židovskog naseljavanja. 'Sukob SAD-a i Izraela je dobra vijest za Palestince. Pritisak SAD-a je nadomjestak za palestinsko nasilje', ocijenio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene