Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč zahtjevima međunarodne zajednice

Izrael odbacio primirje s Hamasom u Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je odbacio prijedloge za uspostavu primirja s Hamasom u pojasu Gaze koje od njega zahtijeva međunarodna zajednica, petog dana ofenzive u kojoj je na tom području pod nadzorom islamističkog pokreta poginulo više od 390 ljudi.

Po završetku šestosatne sjednice sigurnosni kabinet je objavio da ne prihvaća prijedlog o primirju koji su iznijeli Europska unija i Kvartet za Bliski istok, potvrdivši odlučnost da 'nastavi ofenzivu koju je u subotu u Gazi pokrenuo protiv Hamasa', prema visokom izraelskom dužnosniku.

Pročitajte i ovo Vojna parada vođa Hamasa Marwan Issa Ubijen jedan od najtraženijih vođa Hamasa: "Skrivaju se duboko u podzemnim tunelima, ali ruka pravde stići će i njih" Hamas i Gaza - 3 Oglasio se i Biden Hamas spreman na primirje, ali Izrael baš i nije: Najavljuju nastavak borbi do "potpunog uništenja terorističke skupine"

Premijer prijelazne vlade Ehud Olmert, kako je prenio izraelski dužnosnik, rekao je nakon razgovora da se 'operacija u Gazi nije povela kako bi završila s istim raketnim napadima kao na početku ofenzive'. 'Izrael je godinama bio suzdržan i pružio je priliku za mogućnost primirja. No Hamas ga je prekršio', dodao je. 

>> Izrael: Prijedlog o primirju nerealan

>> EU traži primirje, SAD proziva Hamas, a Izrael ne odustaje

>> Hezbolah bi mogao napasti Izrael?

Olmert od kritike nije poštedio ni pristaše primirja diljem svijeta. 'Shvaćate li kakve bi to posljedice moglo imati za zemlju i za regiju? Posljedice za izraelsku snagu odvraćanja?'. Izrael je prije toga odbacio i zamisao o privremenom primirju koju je iznio francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

Hamas je kritizirao predložene uvjete primirja. Preko svog glasnogovornika Fawzija Barhuma ocijenio je da međunarodni posrednici 'izjednačuju žrtvu i krvnika'. U međuvremenu se nastavljaju izraelski zračni napadi i palestinsko raketiranje, kao i pripreme za izraelsku kopnenu ofenzivu. U izraelskim napadima je od subote poginulo 393 Palestinaca, uglavnom članovi Hamasa, a više od 1.900 je ranjeno, prema hitnoj službi u Gazi.

Prema UN-ovoj agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama, najmanje 25 posto žrtava su civili. U više arapskih zemalja otkazane su novogodišnje proslave iz solidarnosti s Palestincima u Gazi. Na Zapadnoj obali dočeci Nove godine bit će uglavnom privatni, a u Izraelu je civilna zaštita pozvala stanovnike na jugu zemlje da na Silvestrovo ne izlaze iz svojih domova.

Primirje u Gazi: Hamas tvrdi da nije dobio nikakav prijedlog

Hamas je izjavio da zasad nije dobio nikakav prijedlog o primirju s Izraelom u Gazi, rekavši da je spreman proučiti svaki prijedlog koji bi mogao zaustaviti izraelsku 'agresiju' i prekinuti izraelsku blokadu.

'Nismo dobili nikakav prijedlog o primirju', rekao je visoki dužnosnik islamističkog pokreta Ayman Taha. 'Ako dobijemo takav prijedlog proučit ćemo ga, jer podupiremo svaku inicijativu koja će zaustaviti agresiju i potpuno ukinuti blokadu', dodao je Taha.

Ministri vanjskih poslova Europske unije koji su se sastali u Parizu pozvali su na 'trajno primirje' u Gazi koje će omogućiti 'trenutačni pristup humanitarnim organizacijama' i ponovno otvaranje kontrolnih točaka u pojasu Gaze prema Egiptu i Izraelu. U zajedničkoj izjavi ministri su istaknuli da 'Hamasovo raketiranje Izraela mora bezuvjetno prestati i da se izraelska vojna akcija mora zaustaviti'. Istodobno je u New Yorku Kvartet za Bliski istok zatražio trenutačno primirje koje će se 'potpuno poštovati'. Izrael je odbio te prijedloge.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene