Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael je odbacio prijedloge za uspostavu primirja s Hamasom u pojasu Gaze koje od njega zahtijeva međunarodna zajednica, petog dana ofenzive u kojoj je na tom području pod nadzorom islamističkog pokreta poginulo više od 390 ljudi.


Po završetku šestosatne sjednice sigurnosni kabinet je objavio da ne prihvaća prijedlog o primirju koji su iznijeli Europska unija i Kvartet za Bliski istok, potvrdivši odlučnost da 'nastavi ofenzivu koju je u subotu u Gazi pokrenuo protiv Hamasa', prema visokom izraelskom dužnosniku.

Vezani članci Napad na Gazu Kraj sukoba se ne nazire, žrtava je sve više: 500 tona bombi za napad koji je trajao 40 minuta. Reagirao SAD, Netanyahu odgovorio Napad na Gazu - 1 VIDEO I nebo je gorjelo: Ne jenjava nasilje u Gazi i Izraelu, izraelska vojska objavila dramatičnu snimku napada i poručila - "Ovo neće proći bez odgovora!"

Premijer prijelazne vlade Ehud Olmert, kako je prenio izraelski dužnosnik, rekao je nakon razgovora da se 'operacija u Gazi nije povela kako bi završila s istim raketnim napadima kao na početku ofenzive'. 'Izrael je godinama bio suzdržan i pružio je priliku za mogućnost primirja. No Hamas ga je prekršio', dodao je. 

>> Izrael: Prijedlog o primirju nerealan

>> EU traži primirje, SAD proziva Hamas, a Izrael ne odustaje

>> Hezbolah bi mogao napasti Izrael?

Olmert od kritike nije poštedio ni pristaše primirja diljem svijeta. 'Shvaćate li kakve bi to posljedice moglo imati za zemlju i za regiju? Posljedice za izraelsku snagu odvraćanja?'. Izrael je prije toga odbacio i zamisao o privremenom primirju koju je iznio francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

Hamas je kritizirao predložene uvjete primirja. Preko svog glasnogovornika Fawzija Barhuma ocijenio je da međunarodni posrednici 'izjednačuju žrtvu i krvnika'. U međuvremenu se nastavljaju izraelski zračni napadi i palestinsko raketiranje, kao i pripreme za izraelsku kopnenu ofenzivu. U izraelskim napadima je od subote poginulo 393 Palestinaca, uglavnom članovi Hamasa, a više od 1.900 je ranjeno, prema hitnoj službi u Gazi.

Prema UN-ovoj agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama, najmanje 25 posto žrtava su civili. U više arapskih zemalja otkazane su novogodišnje proslave iz solidarnosti s Palestincima u Gazi. Na Zapadnoj obali dočeci Nove godine bit će uglavnom privatni, a u Izraelu je civilna zaštita pozvala stanovnike na jugu zemlje da na Silvestrovo ne izlaze iz svojih domova.

Primirje u Gazi: Hamas tvrdi da nije dobio nikakav prijedlog

Hamas je izjavio da zasad nije dobio nikakav prijedlog o primirju s Izraelom u Gazi, rekavši da je spreman proučiti svaki prijedlog koji bi mogao zaustaviti izraelsku 'agresiju' i prekinuti izraelsku blokadu.

'Nismo dobili nikakav prijedlog o primirju', rekao je visoki dužnosnik islamističkog pokreta Ayman Taha. 'Ako dobijemo takav prijedlog proučit ćemo ga, jer podupiremo svaku inicijativu koja će zaustaviti agresiju i potpuno ukinuti blokadu', dodao je Taha.

Ministri vanjskih poslova Europske unije koji su se sastali u Parizu pozvali su na 'trajno primirje' u Gazi koje će omogućiti 'trenutačni pristup humanitarnim organizacijama' i ponovno otvaranje kontrolnih točaka u pojasu Gaze prema Egiptu i Izraelu. U zajedničkoj izjavi ministri su istaknuli da 'Hamasovo raketiranje Izraela mora bezuvjetno prestati i da se izraelska vojna akcija mora zaustaviti'. Istodobno je u New Yorku Kvartet za Bliski istok zatražio trenutačno primirje koje će se 'potpuno poštovati'. Izrael je odbio te prijedloge.