Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egipat upozorio

Hezbolah bi mogao napasti Izrael?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska i Egipat namjeravaju upozoriti Izrael da bi pokretanje kopnene operacije u Gazi moglo dovesti do otvaranja sjeverne bojišnice na jugu Libanona, objavio je u utorak izraelski list Yedioth Ahronot pozivajući se na arapski list al-Hayat.

Prema izvještaju arapskog lista, egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit u ponedjeljak je boravio u Ankari te je svom turskom kolegi Ali Babacanu predstavio dokument s detaljima plana u četiri točke čiji je cilj uspostavljanje mira i okončanje izraelske operacije u Gazi. 

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

>> Izrael odbacuje primirje

>> Izraelski 'rat bez milosti' traje 60 godina

Plan uključuje prekid vatre, otvaranje prijelaza u Gazi, uspostavljanje regionalnih i međunarodnih jamstava koje će osigurati da prijelazi ostanu otvoreni. Prema tom planu, navodi izraelski list, Turska i Egipat bi zajedničkim snagama mogli izvršiti pritisak i uvjeriti Izrael na prekid operacija.

Prema turskim izvorima proiranski Hezbollah mogao bi otvoriti novu bojišnicu sa Izraelom na jugu Libanona. Usprkos izvještajima o mogućem napadu na sjeveru, nedavne izjave glavnog tajnika Hezbollaha Hassana Nasralaha navode da on ne razmišlja o ratu sa Izraelom.

Od početka izraelske akcije u Gazi, Nasrallah je uglavnom govorio protiv Egipta i u potpunosti izbjegavao spomenuti Izrael. Libanonske snage sigurnosti su u stanju pune pripravnosti zbog mogućih nereda u zemlji.

EU traži prekid sukoba u Gazi

Europska komisija je ponovno u utorak tražila od Hamasa kao i od Izraela da prekinu napade i pozvala je na 'hitne mjere' kako bi se omogućio pristup humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Gaze. U priopćenju je Komisija pozvala na 'trenutačni prekid' vojnih neprijateljstava koja teško pogađaju civilno stanovništvo Gaze". Ona je također pozvala na prekid raketnih napada na izraelske civile.

Komisija je također naglasila da "nemogućnost pristupa djelatnika i humanitarne pomoći stvara dramatičnu situaciju za tisuće civila" u Gazi. 'Trebaju se poduzeti hitne mjere kako bi se omogućila sigurna raspodjela humanitarne pomoći i olakšao pristup međunarodnim agencijama'. Komisija je precizirala da je ona palestinskom stanovništvu uz uobičajenu humanitarnu podršku već isporučila hitnu medicinsku pomoć.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene