Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvara se nova fronta?

Izrael objavio da je spreman za akciju protiv moćne sile: "Kao što uništavamo Hamas, tako ćemo i njih..."

Izraelska vojska - 6
Izraelska vojska - 6 Afp
Aktualno Galerija Izraelska vojska - 6 Izraelska vojska - 6 Foto: Afp Sukob na granici Izraela i Libanona Sukob na granici Izraela i Libanona Foto: Afp Hezbolah Hezbolah Foto: Afp Izraelska vojska - 12 Izraelska vojska - 12 Foto: Afp +2 Hezbolah Galerija 1/7 >>
Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su kako su obavljene pripreme za promjenu "obrambenog stava" i početak opsežnog napada na Libanon ako diplomacija ne zaustavi napade Hezbolaha.

Detonacije minobacačkih bombi neprestano odjekuju duž cijele izraelsko-libanonske granice i takvo stanje vlada od 7. listopada, kad je Hamas napao Izrael iz pojasa Gaze. Hamas je inače saveznik libanonskih gerilaca iz Hezbolaha, a svi zajedno s Iranom čine takozvanu Osovinu otpora protiv Izraela.

Trenutačna unakrsna vatra između Izraela i Hezbolaha smatra se najvećom eskalacijom sukoba na granici otkako su izraelske snage 2006. godine izvršile invaziju na južni Libanon u ratu protiv Hezbolaha.

Ali čak i dok Izrael vodi svoj najveći rat posljednjih desetljeća u Gazi na jugu, Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su kako su obavljene pripreme za promjenu "obrambenog stava" i početak opsežnog napada na Libanon ako diplomacija ne zaustavi napade Hezbolaha i prijetnje te šijitske skupine poljoprivrednoj regiji na sjeveru Izraela, iz koje su evakuirani deseci tisuća ljudi, piše Newsweek.

Pročitajte i ovo Krađa automobila u Bukovačkoj ulici - 2 Noćna mora roditelja Drama u Zagrebu: Lopov ukrao automobil, u njemu bilo dijete - "U potpunom sam šoku"

"Mislim da postoji prilika za mir ili stabilnost", rekao je potpukovnik Jonathan Conricus novinarima tijekom posjeta granici u sada uglavnom napuštenom kibucu Rosh HaNikra.

"Ako te stvari ne funkcioniraju, IDF, kao obrambene snage države Izrael, morat će se pobrinuti da izraelski civili budu sigurni... IDF je spreman, pripremao se. Načelnik stožera odobrio je planove te ima definirane rasporede pripravnosti."

Izraelska vojska - 6 Izraelska vojska - 12 (Foto: Afp)

"Ako bude potrebno, baš kao što sada demontiramo Hamas u Gazi i osiguravamo da neće biti vojne prijetnje Izraelcima koji žive u južnom Izraelu, učinit ćemo isto ako bude potrebno i protiv Hezbolaha."

Conricus je rekao da je pet izraelskih civila i devet vojnika ubijeno u blizini granice od 7. listopada u nekih 1000 napada raketama, protutenkovskim projektilima, napadnim dronovima, minobacačima i drugim streljivom. Reuters navodi da su 94 borca Hezbolaha i 17 civila među najmanje 130 ubijenih u Libanonu u tom razdoblju.

Bolje naoružani od Hamasa

Blizu 19.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofenzivi u Gazi, prema vlastima na teritoriju kojim upravlja Hamas, dok je 1200 Izraelaca ubijeno u prvom napadu Hamasa, a više od 100 vojnika je ubijeno u Gazi. Hamas također drži desetke izraelskih talaca.

Ali Hezbolah je puno veći i puno bolje naoružan od Hamasa - s arsenalom koji Izrael procjenjuje na do 200.000 raketa. Svaki veći granični rat također bi imao potencijal zapaliti regionalni sukob koji bi mogao dovesti do opasnosti da uvuče Iran i izraelskog saveznika SAD-a, koji je već poslao dva nosača zrakoplova u regiju nakon prvog napada Hamasa demonstrirajući silu.

Pročitajte i ovo Vijeće sigurnosti UN-a nakon američkog veta Vijeće sigurnosti UN-a uoči glasanja: Mogu li postići kompromis o Gazi?

Zamjenik glavnog tajnika Hezbolaha Sheikh Naim Qassem prošlog je tjedna opravdavao napade protiv Izraela kao dužnost.

"Nećemo se pokoriti nijednom signalu s bilo koje strane koji govori o nagodbi, slabljenju ili uništenju ove oružane snage", rekao je Qassem na službenoj medijskoj stranici skupine.

Izraelska vojska - 6 Hezbolah (Foto: Afp)

"Sila je ta koja nas tjera da u svojoj zemlji živimo neovisno i uzdignute glave, čini nas sposobnima suočiti se s izazovima i stati na kraj brutalnosti koja raste i širi se."

Za Izrae je pritisak da prekine prijetnju na sjeveru pojačan činjenicom da je 86.000 ljudi pobjeglo ili im je naređeno da napuste to područje nakon 7. listopada u strahu da bi Hezbolah mogao pokrenuti sličan napad na više ključnih mjesta i počiniti ubojstva i otmice.

Zeleno prostranstvo koje se proteže prema jugu jedno je od najproduktivnijih područja u Izraelu. Na njega otpada 70 posto proizvodnje jaja. Na farmama voća uzgajaju se jabuke, naranče, kivi i banane.

O farmama u regiji Galileji brinu se umirovljenici i tinejdžeri volonteri koji se autobusima dovezu na jedan dan dok se stanovnici sklanjaju u hotele ili kod obitelji ili prijatelja.

Izraelska vojska - 6 Sukob na granici Izraela i Libanona (Foto: Afp)

Odredbe Rezolucije su pregažene

Izrael je napao Libanon 1982. u Operaciji Mir za Galileju nakon opetovanih napada palestinskih komandosa. Potpuno se povukao tek 2000. Izraelske snage vratile su se 2006. nakon što je Hezbolah oteo dva vojnika u prekograničnom napadu. U tom jednomjesečnom ratu poginulo je više od 1000 Libanonaca i više od 160 Izraelaca.

Prema odredbama Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, od tog vremena Libanon je trebao biti demilitariziran od rijeke Litani do izraelske granice, osim vojnika libanonske vojske i 10.000 jakih mirovnih snaga UN-a u Libanonu (UNIFIL).

Pročitajte i ovo Dokument Europske komisije Nevjerojatno Kakav promašaj! Europska komisija objavila dokument s pogrešnom hrvatskom zastavom: Pogledajte što im je promaknulo

"Danas su odredbe Rezolucije 1701 poništene, Hezbolah ih je pregazio i nema čak ni ostatka toga na terenu", rekao je Conricus te je optužio gerilsku skupinu da je pucala iz blizine položaja UN-a i libanonske vojske kako bi privukla izraelsku vatru na njih.

Glasnogovornik UNIFIL-a Andrea Tenenti rekao je prošli tjedan za Newsweek da su mirovne snage duboko zabrinute zbog eskalacije nasilja i retorike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene