Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD

Izrael mora istražiti optužbe za zločine u Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael mora istražiti navode da je njegova vojska prekršila međunarodno pravo tijekom trotjednog rata protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze, rekla je nova veleposlanica SAD-a pri Ujedinjenim narodima.

'Očekujemo da Izrael ispuni svoje međunarodne obveze i provede istragu i također pozivamo sve članice međunarodne zajednice da se suzdrže od politiziranja tih važnih pitanja', rekla je veleposlanica Susan Rice u svom nastupnom govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a. Rice je rekla da je Hamas kriv za kršenje međunarodnog prava 'raketiranjem izraelskih civila na jugu Izraela i uporabom civilnih struktura za zaštitu njegovih terorističkih napada'.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

'Također je bilo brojnih navoda protiv Izraela od kojih su neki namjerno složeni' kako bi potaknuli snažne reakcije, rekla je Vijeću sigurnosti tijekom sastanka o međunarodnom humanitarnom pravu. Izrael odbacuje tvrdnje da je njegova vojska činila ratne zločine. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao da će se provesti UN-ova istraga napada na objekte Ujedinjenih naroda u Pojasu Gaze.

Rice je jasno ukazala da predsjednik SAD-a Barack Obama ima mnogo drugačiji pogled na ulogu UN-a od vlade Georgea W. Busha čiji su dužnosnici bile često sumnjičavi spram te organizacije i o njoj ponekad govorili s omalovažavanjem. Ona je rekla da Obamini dugoročni ciljevi uključuju snaženje mira i sigurnosti u svijetu, borbu protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništavanje, rješavanje problema klimatskih promjena, suzbijanje siromaštva i poboljšanje poštivanja ljudskih prava u svijetu. 'Ujedinjeni narodi su neophodni za ostvariti te ciljeve i učiniti naš svijet boljim i sigurnijim mjestom', rekla je.

Također ja naznačila da Obama ima drugačiji stav spram Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, prvog stalnog svjetskog suda za ratne zločine. 'Međunarodni kazneni sud koji je prošlg tjedna počeo svoj prvi sudski proces postaje važan i vjerodostojan instrument pokušaja da se na odgovornost pozove više čelništvo odgovorno za zločine počinjene u Kongu, Ugandi i Darfuru', rekla je Rice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene