Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael mora istražiti navode da je njegova vojska prekršila međunarodno pravo tijekom trotjednog rata protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze, rekla je nova veleposlanica SAD-a pri Ujedinjenim narodima.


'Očekujemo da Izrael ispuni svoje međunarodne obveze i provede istragu i također pozivamo sve članice međunarodne zajednice da se suzdrže od politiziranja tih važnih pitanja', rekla je veleposlanica Susan Rice u svom nastupnom govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a. Rice je rekla da je Hamas kriv za kršenje međunarodnog prava 'raketiranjem izraelskih civila na jugu Izraela i uporabom civilnih struktura za zaštitu njegovih terorističkih napada'.

'Također je bilo brojnih navoda protiv Izraela od kojih su neki namjerno složeni' kako bi potaknuli snažne reakcije, rekla je Vijeću sigurnosti tijekom sastanka o međunarodnom humanitarnom pravu. Izrael odbacuje tvrdnje da je njegova vojska činila ratne zločine. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao da će se provesti UN-ova istraga napada na objekte Ujedinjenih naroda u Pojasu Gaze.

Vezani članci Napad na Gazu - 1 Svijet strahuje od eskalacije, raste broj žrtava u sukobu Izraela i Hamasa: "Namjerno ciljaju domove, 43 posto ubijenih su djeca i žene" Novo raketiranje Izraela - 4 VIDEO Hamas zasuo Tel Aviv raketama - osvetili se zbog rušenja stambene zgrade u Gazi, ima i poginulih: "Suočit će se s ogromnim udarom." Netanyahu bijesan: "Hamas će platiti visoku cijenu!"

Rice je jasno ukazala da predsjednik SAD-a Barack Obama ima mnogo drugačiji pogled na ulogu UN-a od vlade Georgea W. Busha čiji su dužnosnici bile često sumnjičavi spram te organizacije i o njoj ponekad govorili s omalovažavanjem. Ona je rekla da Obamini dugoročni ciljevi uključuju snaženje mira i sigurnosti u svijetu, borbu protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništavanje, rješavanje problema klimatskih promjena, suzbijanje siromaštva i poboljšanje poštivanja ljudskih prava u svijetu. 'Ujedinjeni narodi su neophodni za ostvariti te ciljeve i učiniti naš svijet boljim i sigurnijim mjestom', rekla je.

Također ja naznačila da Obama ima drugačiji stav spram Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, prvog stalnog svjetskog suda za ratne zločine. 'Međunarodni kazneni sud koji je prošlg tjedna počeo svoj prvi sudski proces postaje važan i vjerodostojan instrument pokušaja da se na odgovornost pozove više čelništvo odgovorno za zločine počinjene u Kongu, Ugandi i Darfuru', rekla je Rice.