Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izmijenjena UN-ova rezolucija koja je puštena u opticaj u srijedu bi odgodila neovisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom za 120 dana kako bi se kosovskim Albancima i Srbima u toj pokrajini dalo još vremena za postizanje dogovora o njezinom budućem statusu.


U novome nacrtu teksta, što su ga izradile države EU-a i SAD-a stoji kako bi rezolucija koja se zalaže za neovisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom trebala stupiti na snagu nakon 120 dana, "osim ako Vijeće sigurnosti izričito ne odluči drukčije nakon što donese vlastitu procjenu."

Vezani članci Joe Biden Biden nudi velika obećanja: Stiže doba 'nemilosrdne diplomacije' nakon vojnih pogrešaka Kriza u Etiopiji - 2 Žrtve genocida izgladnjivanjem: Jedu samo lišće, izgledaju kao kosturi, a od gladi im se mijenja boja kože

Raniji tekst podržavao je neovisnost pod međunarodnim nadzorom bez odgađanja. Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Alejandro Wolff je kazao kako će nacrt u srijedu biti predstavljen Vijeću sigurnosti.

Očekuje se kako će oko nacrta biti daljne rasprave, a nije postavljen datum za glasovanje o njemu. Novi tekst poziva glavnog tajnika Ban Ki-moona ili njegovog predstavnika "da odmah sazove strane kako bi nastavile pregovore o konačnom statusu u razdoblju od 120 dana nakon usvajanja rezolucije".

Kosovo je i dalje srpska pokrajina, no pod upravom je UN-a i NATO-a od 1999. kada je zahvaljujući NATO-ovim vojnim napadima iz zraka zaustavljena srpska vojna akcija na kosovske Albance.