Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Izbori u Srbiji: "Ljubiša Preletačević Beli evidentno je Vučićev projekt "

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završila je burna i prljava predizborna kampanja u hrvatskom susjedstvu. Građani Srbije sutra biraju novog predsjednika.

Kandidata je 11, no sva istraživanja daju toliko uvjerljivu prednost Aleksandru Vučiću, da je neizvjesno jedino hoće li biti drugog kruga ili ne.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Izbore u Srbiji u Beogradu prati urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović koja je u objasnila je li moguće da Vučić pobijedi već u prvom krugu te koje su poluge njegove moći.

„To su prije svega politička trgovina s koalicijskim partnerima, marginalizacija oponenata u vlastitoj stranci i mediji koje čvrsto drži pod kontrolom. Na čelo svih utjecajnijih medija u Srbiji Vučić je postavio svoje ljude. Sve je to urodilo plodom za Vučića. Na RTS-u, srpskoj javnoj televiziji, godinu dana nije bilo nijednog čelnika oporbe u gostima. Sve je to razmrvilo srbijansku oporbu.

"Ono što je ostalo okupilo se oko Jankovića"

U Srbiji nema nijedne pristojne konsolidirane građansko liberalne ili konzervativne građanske opcije. Ono što je ostalo okupilo se oko bivšeg pučkog pravobranitelja Saše Jankovića koji zasad ima 12 posto potpore i koji bi eventualno mogao ući u drugi drug, ali to će biti čisti politički dekor.

Pitanje je tko će biti premijer srbijanske vlade. To će sigurno biti netko od stopostotnog Vučićevog povjerenja jer on će s pozicije predsjednika sigurno upravljati i vladom. Njegova kampanja je prilično prljava, diskreditirao je protivnike.

"Beli je Vučićev projekt"

Ljubiša Prelatečević Beli evidentno je njegov projekt kako bi uzimao glasove mladih koji bi inače glasali za Vuka Jeremića.

Ne smijemo ni zaboraviti kontekst u kojem se odvijaju izbori. Vučić ima punu potporu Berlina koji bitno udara ton briselskoj politici te ima i potporu dijela američke diplomacije i Rusije. Sve skupa podsjeća me na Viktora Janukoviča kojeg su u Bruxellesu slavili kao velikog vođu, reformatora i prijatelja Europske unije, a znamo kako je završio nakon što je odigrao svoju ulogu“, kazala je Petrović.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene