Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukupno 9,8 milijuna birača treba izabrati 300 zastupnika u parlamentu.


Birališta u Grčkoj otvorena su u nedjelju ujutro za ključne parlamentarne izbore koji se u Europi budno prate, a favorit je koalicija radikalne ljevice Siriza.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Žele nas vratiti u beskonačnu krizu, nećemo to dopustiti' Slika nije dostupna PANIKA U GRČKOJ Bezuspješno pokušavaju prodati pale dionice

Ukupno 9,8 milijuna birača treba izabrati 300 zastupnika u parlamentu.

Siriza Aleksisa Ciprasa (40) vodi u svim ispitivanjima javnog mišljenja s najmanje 2,9 postotnih bodova pred strankom na vlasti Nova demokracija premijera Antonisa Samarasa.

Siriza, koja kampanju vodi uz geslo 'Dolazi nova nada', obećala je da će pregovorima dogovoriti nove uvjete grčkog programa štednje koji joj u zamjenu za spasonosne kredite diktiraju Međunarodni monetarni fond, Europska unija i Europska središnja banka te inzistirati na otpisu velikog dijela grčkog duga od 320 milijardi eura, odnosno 170 posto BDP-a.

Europa se mijenja: Alternativa postaju populisti

Cipras obećava i povećanje javne potrošnje, opoziv mjera štednje, veće mirovine i veću minimalnu plaću, poništenje mnogih strukturnih reformi i uvođenje poreza bogatima, te zaustavljanje privatizacije. Njegova obećanja padaju na plodno tlo jer je većini Grka već muka od dugotrajne štednje i rezova, a u većini pristaju i na izlazak iz eurozone.

Ciprasov konzervativni suparnik Samaras, suprotno, odlučan je nastaviti postojeći smjer.

Izgleda ima i nedavno osnovana stranka

Osim Sirize, koja u anketama vodi s 35 i Nove demokracije koja se vrti oko 29 posto, izgleda za ulazak u parlament ima i nedavno osnovana stranka To Potami (Rijeka), koju vodi televizijski novinar Stavros Teodorakis, a prihvatljiva je i lijevim i desnim biračima razočaranima u tradicionalne stranke. To Potami je po anketama na trećem mjestu s 5,4 posto potpore.

Grci odlučuju: I hrvatski intelektualci dali podršku Sirizi

Slijedi s 5,3 posto ekstremna Zlatna zora, čiji je simbol sličan nacističkoj svastici, a predsjednik stranke kampanju vodi iz zatvora. Sve ostale grčke stranke odbijaju suradnju s njom. Na nedavnim izborima za Europski parlament osvojila je čak 9,4 posto glasova.

Izborni prag tri posto

Nekoć velika snaga u grčkoj politici, socijalistički Pasok, manjinski partner u Samarasovoj koaliciji, pao je na 5,2 posto podrške. Prije šest godina stranka je općim izborima osvojila 44 posto. Njezin čelnik Evangelis Venizelos bio je jedan od ključnih pregovarača s međunarodnim kreditorima.

Merkel želi da Grčka ostane u eurozoni

Pošto je u Grčkoj izborni prag tri posto, u parlament bi mogli i komunisti, koji odbijaju bilo kakvu suradnju sa Sirizom, Pokret demokratskih socijalista, novoosnovana stranka bivšeg premijera Georgea Papandreua koji je napustio Pasok i populistička stranka Neovisni Grci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju