Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Trend slijedi i Hrvatska

Europa se mijenja: Alternativa postaju populisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je gospodarska situacija teška, ali u Grčkoj još teža. U zemlji koju je ekonomska kriza najjače pogodila, u nedjelju se održavaju izbori. Očekuje se uvjerljiva pobjeda ljevičarske Syrize, stranke koja do prije nekoliko godina nije ni postojala. Grčka je samo jedna od zemalja u kojima jačaju populisti. Rast krajnje ljevice i desnice analizira Jasmina Bojić.

Europa se politički mijenja. Sve je više zemalja u kojima dvije velike stranke gube popularnost. Biračima je dosta sličnih politika koje provode. Alternativu pronalaze u populistima - onima koji propagiraju borbu za ''malog čovjeka'', za njegovu dobrobit i sigurnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura

Ove godine Europsku uniju čekaju izbori u čak devet zemalja. U nekima će populisti odigrati ključnu ulogu. Primjerice, u Španjolskoj i Grčkoj, gdje se predviđa pobjeda krajnje ljevice. Prvi na redu su Grci, koji na izbore izlaze već u nedjelju. Očekuje se uvjerljiva pobjeda Syrize, stranke osnovane 2012. Njezino zaštitno lice je Alexis Tsipras, komunist koji je toliko impresioniran Che Guevarom da je sina nazvao Ernesto.

Merkel želi da Grčka ostane u eurozoni

Na krizom pogođenom jugu glasna je ljevica. Sjevernije, desnica. U Francuskoj je Nacionalna fronta Marine Le'Penn treća po jakosti. U Njemačkoj se šire prosvjedi Pegide. Dvije opcije dijele snažnu anti-imigrantsku politiku. No oči Europe usmjerene su prema Velikoj Britaniji. Uoči izbora u svibnju, raste popularnost desničarskog UKIP-a. Uz vodstvo Nigela Farragea, traže izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Zanimljivo je da bi UKIP u britanski parlament sada mogao ući prvi put, iako su u Europskom parlamentu, britanska stranka s najviše zastupnika.

I Hrvatska prati europske trendove. Na izborima krajem godine, u Sabor bi mogao ući Živi zid, ali i neke dosad manje poznate opcije, koje su na lokalnim izborima osvojile gradove poput Metkovića, Omiša i Vrgorca. Teško da će osvojiti većinu, ali će itekako određivati smjer kojim će se Hrvatska kretati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene