Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dolaskom velikog broja izbjeglica u Njemačkoj nije se povećala stopa kriminala ali se po kriminalu ističu izbjeglice iz zemalja poput Srbije, Kosova i Makedonije, proizlazi iz analize Saveznog ureda za suzbijanje kriminala (BKA) objavljene u petak.


"Brojke koje nam stoje na raspolaganju nam pokazuju da izbjeglice jednako često počinjuju kaznena djela kao i ostatak stanovništva", rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere. On je objasnio kako dolaskom izbjeglica u Njemačku nije zabilježen natproporcionalni porast kaznenih djela.

"Najveća većina u Njemačkoj traži utočište i mir i ne bavi se kriminalom", rekao je de Maiziere. On je međutim istaknuo kako se to ne odnosi na izbjeglice iz određenih zemalja.

"Natprosječno su u počinjanju kaznenih djela zastupljeni podnositelji zahtjeva za azilom iz zemalja poput Srbije, Kosova i Makedonije", rekao je de Maiziere dodavši kako se na prvom mjestu nalaze kaznena djela poput krađa. Istodobno je broj počinitelja koji dolaze iz Sirije i Iraka "ispodproporcionalan".

Vezani članci Slika nije dostupna LJUBAV NE POZNAJE GRANICE Sirijka u Njemačku sigla s malenom kornjačom Slika nije dostupna IZBJEGLIČKA KRIZA Angela Merkel pod udarom kritika oko migranata: 'Borim se za svoju viziju'

ŽICA SE ŠIRI Austrija počela postavljati 3,7 km ograde na Šentilju

Podnositelji zahtjeva za azilom iz ovih zemalja bi ubuduće trebali, s obzirom da su sve zemlje tzv. zapadnog Balkana proglašene zemljama sigurnog porijekla, nakon stupanja na snagu novih zakonskih mjera biti protjerivani po skraćenom postupku.

Ministar de Maiziere je objasnio kako je BKA i ministarstvo unutarnjih poslova izišlo s ovim statistikama kako bi demantirale glasine po kojima se izbjeglice u velikoj mjeri ponašaju kriminalno.

"Kako ekstremisti ne bi širili glasine i poluistine, mi moramo u javnost izići s činjenicama", objasnio je ministar unutarnjih poslova.

U Švedskoj nije pao broj imigranata unatoč uvođenju graničnih kontrola

Val izbjeglica koji traže utočište u Švedskoj nije se smanjio u petak, dan nakon što je ta zemlja uvela privremene granične kontrole, objavile su vlasti.

Gotovo 24 sata nakon stupanja na snagu mjera u četvrtak u podne, švedska agencija za migracije registrirala je 1600 zahtjeva za azil, rekao je glasnogovornik Mikhael Hvinlund.

"Toliko ih je otprilike bilo proteklih dana i tjedana", dodao je. Granične kontrole uvedene su u trajektnim pristaništima na jugu Švedske kamo stižu brojni putnici iz Njemačke i Danske.

Uvedene su i na željezničko-cestovnom mostu Oresund koji povezuje Švedsku i Dansku i koji prelaze tisuće vozila.

Moguće je da brojni ljudi koji su se ranije upućivali u Norvešku i Finsku sada traže azil u Švedskoj, rekao je ministar unutarnjih poslova Anders Ygeman.

Granične kontrole trebale bi trajati do 21. studenoga, objavila je vlada. Nakon Švedske, i vlade susjedne Danske i Norveške uvele su mjere za smanjivanje migrantskog vala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook