Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor na summitu

CERAR OPET PROZIVA 'Nadam se da će Hrvatska, poštovati obveze'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer rekao je nakon sastanka u Bruxsellesu kako se nada da će susjedne države, prvenstveno Hrvatska, poštovati obveze koje su dale.

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u ponedjeljak rano ujutro u Bruxellesu, nakon završetka sastanka EU-Balkan, posvećenog izbjegličkog krizi, da je zadovoljan dogovorenim, ali da zaključke treba poštovati u praksi jer bi suprotno značilo početak raspada EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cerar o Hrvatskoj: 'Od članice Europske unije očekivao bih drukčije ponašanje' Slika nije dostupna U 10 sati Sastaju se šefovi policije Austrije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske: 'Očekujem dogovor'

"Ovo je korak naprijed i sada je bitno poštovati obveze", rekao je Cerar, dodavši kako i dalje smatra da bi u suprotnom bio ugrožen opstanak EU-a i da će Slovenija, ako se obveze o izbjegličko-migrantskoj krizi ne budu poštivale, djelavati samostalno, ali nije konkretno kazao kako.

"Preuzete obveze su jake, to je korak naprijed, no idućih tjedana i mjeseci bit će potrebni novi koraci, prvenstveno dogovor o suradnji s Grčkom, što bi idućih tjedana moglo biti riješeno", kazao je slovenski premijer.

SASTANAK DO KASNIH NOĆNIH SATI Dogovoren plan od 17 točaka: 100.000 imigranata bit će smješteno u prihvatne centre


Po njegovim će riječima, prema zaključcima sastanka biti povećani prihvatni kapaciteti Grčke, uspostavit će se dodatne kontrole pri ulasku migranata na nacionalnim granicama država na njiihovoj ruti, a i države su dale obvezu da će bolje surađivati u obavještavanju o kretanju migrantskog toka i njegovoj kontroli, sve dok se on ne smanji.

Ako se obveze ne bi poštivale, onda bi veze među državama EU-a oslabile, a samoj EU bi zaprijetio raspad i samostalno djelovanje članica, pa i Slovenije koja bi djelovala u vlastitom interesu kako bi se zaštitila.

Cerar je rekao da valja pričekati kako će se stvari razvijati danas i idućih dana.

"Nadam se da će susjedne države, prvenstveno Hrvatska, poštovati obveze koje su dale", kazao je Cerar koji je zadnjih dana Hrvatsku optuživao da Sloveniji na granicu šalje veliki broj izbjeglica, disperzirano i bez kontrole, te da o tome ne obavještava službeno i na dogovoreni način Ljubljanu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene