Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 spremnika

Iz skladišta nestalo 2,5 tona prirodnog uranija: Međunarodna agencija poručuje - to bi moglo značiti radiološku opasnost

Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Inspektori UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) ustanovili su da je nestalo nekih 2,5 tona prirodnog uranija u Libiji s mjesta na kojem su bile uskladištene, a koje nije pod vladinom kontrolom, obznanila je agencija u srijedu državama članicama.

Nestanak uranija utvrđen je inspekcijom koja je bila planirana za 2022. godinu "no morala je biti odgođena zbog sigurnosne situacije u regiji" te je obavljena u utorak, objavio je direktor IAEA-e Rafael Grossi.

Inspektori IAEA-e "utvrdili su da je nestalo 10 spremnika s približno 2,5 tona prirodnog uranija koji je prethodno Libija prijavila na toj lokaciji", stoji u priopćenju IAEA-e.

Agencija navodi da će provesti "druge aktivnosti" kako bi utvrdila okolnosti uklanjanja uranija s mjesta na kojem je bio uskladišten, no nije imenovala lokaciju.

Pročitajte i ovo Stype: Američko nuklearno oružje - 1 stiže krajem godine Iz SAD-a se požurili: U svoje europske baze šalju najnapredniju termonuklearnu bombu, pogledajte o kakvom je oružju riječ

Nestanak nuklearnog materijala mogao bi značiti radiološku opasnost i opravdanu zabrinutost za sigurnost, upozorava IAEA. Dodaje da bi dolazak do tog mjesta mogao biti opasan i da je uopće za dolazak na tu lokaciju potrebna "složena logistika".

Godine 2003. Libija, u kojoj je tada bio na vlasti dugogodišnji vođa Moamer Gadafi, odrekla se svog programa nuklearnog oružja, a prethodno je bila nabavila centrifuge za obogaćivanje uranija kao i nacrte za izradu nuklearne bombe u čemu nije daleko odmaknula.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Talijani potvrdili Ruska nuklearna podmornica ušla u Mediteran: "Odvraća NATO snage od ukrajinskog rata"

Libija nije dobila mir pošto je Gadafi uklonjen s vlasti uz pomoć NATO-ove kampanje 2011. godine. Od 2014. godine političku kontrolu u zemlji imaju dvije suparničke frakcije.

Mirovnim planom Ujedinjenih naroda uspostavljena je početkom 2021. prijelazna vlada koja je trebala voditi zemlju do izbora u prosincu iste godine, no oni još nisu održani.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene