Više od pedeset ljudi je ozlijeđeno, a 43 ubijeno u napadu istočnolibijskih militanata na civile. Povezuje ih se sa oko 100 ubojstava u proteklih nekoliko mjeseci. Ratuju zbog nafte i neslaganja sa vladom Libije

Galerija Napad u Libiji (Izvor: TRT World) Napad u Libiji (Izvor: USA Post Today) +0 Napad u Libiji (Izvor: Al Jazeera)

U napadu dronom na jugu Libije u gradu Murzuqu ubijeno je 43 ljudi, javlja Reuters. Drugi je to zračni napad za koji se krivi Istočnolibijska nacionalna vojska (LNA) odana vođi Khalifi Haftaru, nakon što je u lipnju ubijeno 44 migranata.

Vezani članci Slika nije dostupna Napadnuto južnokorejsko veleposlanstvo u Tripoliju Slika nije dostupna U Libiji nestali putnički zrakoplovi: Mogu li biti upotrebljeni za crni scenarij?

Iz LNA su odbacili optužbe za napad na civile, ali su preuzeli odgovornost za pojačanje opsega zračnih napada u pokušaju zauzimanja glavnog grada Tripolija.

Uz potvrđenih 43 ubijenih posljedica napada je i preko pedeset ozlijeđenih, a strahuje se da je žrtava i više. Žrtve su u trenutku napada imale raspravu nakon nekoliko dana sukoba među rivalskim plemenima.

Sukob države i militantne skupine sa istoka dio je ofenzive kojom se pokušava uspostaviti kontrola nad južnim dijelom zemlje u kojemu se nalazi većina proizvođača nafte. Pokušaji osvajanja tog dijela zemlje preselili su se na sjever u pokušaju zauzimanja glavnoga grada.

Haftarova protudržavna vojska ima vojnu podršku Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su bili protivnici i ranije, Gadafijeve Vlade.

Europska unija pozvala je na mir i zaustavljanje ubijanja ljudi. Iz Ujedinjenih Naroda izrazili su zabrinutost zbog kontinuiranog nasilja i zračnih napada. Ni jedni ni drugi nisu spomenuli Haftara ili LNA.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju