Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča o Yardu A

Iz ovog zatvora nitko ne izlazi živ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duboko u pustinji Mojave, nalazi se zatvor čuvan na najvišoj razini. U njemu nema egzekucija, ali nitko od zatvorenika iz njega ne izlazi živ.

'Progresivni programski objekt' kalifornijskog državnog zatvora za muškarce, dom je za 600 zatvorenika koji služe doživotnu zatvorsku kaznu. Nitko od zatvorenika ne čeka na pogubljenje, ali svi će oni živjeti i umrijeti - u Yardu A, piše news.com.

Pročitajte i ovo Franjo Jurić dobio je 12 godina zatvora zbog ubojstva slijepe supruge Angele Stigla presuda Slijepu suprugu izbo 25 puta, dobio 12 godina zatvora: "Toliko mi se smračilo zbog te njezine izdaje i jer me povrijedila" Kevin Monahan dobio 25 godina zatvora zbog ubojstva Kaylin Gillis Dobio 25 godina zatvora Ubio ju jer je s prijateljima krivo skrenula i završila pred njegovom kućom: "Nije ga bilo briga hoće li biti ozlijeđeni ili ubijeni"

Radi se o zatvorenicima koji su počinili teške zločine, među kojima su i ubojstva. Tri zatvorenika iz Yarda A su subjekti dokumentarca koji će biti objavljen u Australiji.

Film istražuje stvarnost 'druge vrste smrtne kazne' i prikazuje tri muškarca koji u zatvoru traže samopoboljšanje i duhovni razvoj.

Među zatvorenicima je Ken Hartman, koji je na smrt pretukao muškarca kada je imao 19 godina i bio pijan. On se u zatvoru nalazi već 36 godina. 'Ja sam osuđen na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja. To nije bolje od smrtne kazne, jer to je smrtna kazna', rekao je Hartman.

Zatvorenici preuzeli kontrolu nad kaznionicom, prijete bacanjem taoca s krova

2000. godine američki zatvorski sustav omogućio je zatvorenicima koji služe doživotne zatvorske kazne poseban objekt kako bi im se omogućilo da život provedu na mjestu na kojem ne dominira nasilje. Yard A u kalifornijskom državnom zatvoru zatvorenici nazivaju 'dvorištem časti'.

Za njih je razvijen program prema kojima mogu dobiti poneke privilegije ukoliko se pridržavaju pravila u rasno integriranom okruženju. To je eksperimentalni zatvor u kojem nema nasilja, rasnih tenzija, bandi, ilegalnih droga, alkohola.

'Ako želite biti u ovom zatvoru, morate biti nenasilni i prihvaćati svoje suzatvorenike bez obzira na njihovu rasu', pravila su zatvora koje ističe i čuvar u Yardu A.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene