Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iz Bruxellesa stigle osude presude 'vukovarskoj trojci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda Haškog suda tzv. "vukovarskoj trojci" oštro je kritizirana na sjednici Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska u ponedjeljak u Bruxellesu.

Raspravu o tome pokrenuo je portugalski veleposlanik pri EU-u Alvaro Mendonca e Moura, koji je u svom obraćanju članovima Zajedničkog parlamentarnog odbora, rekao da bi Hrvatska trebala pojačati suradnju s Haškim sudom.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali"

Na to je reagirao zastupnik Miomir Žužul (HDZ), rekavši da se
"iskreno nada da je tu riječ o slučajnoj pogrešci".

- Ponovio bih notornu činjenicu da ne samo da Hrvatska nema nijedno otvoreno pitanje s Haškim sudom, nego se svi slažu da postoji puna suradnja. Iskreno rečeno ta mi rečenica zvuči kao da je preuzeta iz nekog starog govora... U trenutku kada Hrvatska doživljava čestitke za suradnju, nažalost ne može se čestitati Haškom sudu na nedavnoj presudi koja je skandalizirala cijeli civilizirani svijet i vjerujem da bismo i mi ovdje o tome trebali porazgovati, rekao je Žužul, predloživši da se ta rečenica izbaci iz službenog zapisnika.

Portugalski veleposlanik je, nakon što je održao izlaganje napustio sastanak, tako da se nije mogao čuti razlog zašto je izgovorio tu rečenicu.

Presudu Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću
oštro je napao i njemački zastupnik iz CSU-a Bernd Posselt, nazvavši je "neshvatljivom". 

- Od te presude nema boljeg načina da se potkopa
vjerodostojnost Haškog suda. Osobno sam bio u Vukovaru u jesen 1991. godine i ta me je presuda pogodila kao i mnoge Hrvate, rekao je Posselt, rekavši da se u Vukovaru dogodio "prvi genocid na prostoru bivše Jugoslavije".

Zastupnik Neven Mimica (SDP) je rekao da sposobnost Haškog suda da procesuira ratne zločine opada, "što potvrđuje i posljednja presuda", dok s druge strane raste sposobnost hrvatskog pravosuđa da se uhvati u koštac s tim pitanjem.

Zajednički parlamentarni odbor, u čijem se sastavu nalazi 15
zastupnika Hrvatskog sabora i 15 zastupnika Europskog parlamenta, započeo je u ponedjeljak popodne dvodnevni sastanak na kojem će se raspravljati o nekoliko pitanja poput stanja pristupnih pregovora s Europskom unijom i pripreme Hrvatske za pristup EU-u, provedbe reformi u pravosuđu u javnoj upravi, borbe protiv korupcije, odnosima sa susjedima te ekonomskim reformama. 

Osim članova Hrvatskog sabora u radu odbora sudjeluje glavni pregovarač Vladimir Drobnjak i državna tajnica u ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić. S europske strane, sudjeluje veleposlanik zemlje predsjedateljice Portugala Alvaro Mendonca e Moura i zamjenik glavnog direktora Opće uprave za proširenje u Europskoj komisiji Jan Truszczyski.

Sastankom supredsjedaju Pal Schmitt iz Europskog parlamenta i Gordan Jandroković iz Hrvatskog sabora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene