Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza iz Washingtona

Izbori koji će odrediti budućnost Amerike: "Demokracija bi se mogla početi topiti poput sladoleda u studenom – polako, ali neupitno"

Aktualno Galerija Ivica Puljić Ivica Puljić Foto: DNEVNIK.hr Izbori u SAD-u: Ilustracija - 1 Izbori u SAD-u: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izbori u SAD-u: Ilustracija - 2 Izbori u SAD-u: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izbori u SAD-u: Ilustracija - 3 Izbori u SAD-u: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Izbori u SAD-u: Ilustracija - 4 Galerija 1/9 >>
Milijuni Amerikanaca izlaze na birališta i odlučuju o novom sazivu Donjeg doma Kongresa, kao i o 35 od ukupno 100 senatora. Ankete predviđaju da će republikanci osvojiti većinu u Zastupničkom domu, dok je neizvjesno u čijim će rukama biti Senat. Tu je temu u Dnevniku Nove TV komentirao Ivica Puljić.

Ako republikanci odnesu pobjedu na izborima, znatno će ograničiti predsjednika Joea Bidena u provođenju političkog programa, što bi se moglo odraziti i na američku vanjsku politiku, pa i odnos prema Ukrajini. Amerikanci na biralištima odlučuju o novom sazivu Zastupničkog doma Kongresa te o 35 od ukupno 100 senatora.

U Washingtonu je dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić, koji se javio uživo u Dnevnik Nove TV i komentirao izbore u SAD-u.

"Izbori na sredini predsjedničkih mandata su uvijek bili važni, ali su nekako bili zanemareni. Obično je izlaznost bila ispod 50 posto, osim u novijoj povijesti, kao 2018. godine, kada su demokrati preuzeli oba doma Kongresa i tako nanijeli poraz Donaldu Trumpu", rekao je Puljić.

Pročitajte i ovo Vesna Ribarić Problemi samoposluga Redovi pred pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama sve duži, police sve teže napuniti: "Jedva spajamo kraj s krajem"

Pročitajte i ovo Kruh: Ilustracija - 2 udar inflacije Novi udar na džepove građana, poskupljuje jedna od najbitnijih namirnica: "Jest ćemo ga manje..."

"Možda bi ovi izbori mogli nazvati povijesnim zato što je u pitanju opstanak demokracije u Americi. Toliko je to sve ozbiljno. Preuzmu li vlast Trumpovi republikanci – naglašavam da su to Trumpovi republikancidoći će do potpune blokade izvršne vlasti", dodao je.

To će značiti, nastavio je Puljić, da će protiv Bidena početi proces opoziva.

"Američka će se demokracija početi topiti poput sladoleda u studenom: polako, ali neupitno. Mnogo radikalnih desničara neće htjeti priznati rezultate ako im ne budu po volji. Mediji će biti ugroženi, razne teorije urote će ovladati u potpunosti, a ljudi će biti zbunjeni", rekao je.

Moguće rješenje problema?

Zatim je istaknuo da bi izlaz iz tog problema mogli biti tradicionalni republikanci.

"Oni polako nestaju iz političkog života i neće biti iznenađenje ako formiraju novu stranku s konzervativnim društvenim vrijednostima, ali bez upadanja u rasizam, ksenofobiju, nacionalizma, a mnogi misle i fašizam", rekao je Puljić.

Pročitajte i ovo Klimatski marš KLIMATSKI MARŠ VIDEO Dimne bombe, transparenti i ležanje na glavnom zagrebačkom trgu: Klimatski aktivisti prosvjedovali protiv UN-ove konferencije

Pročitajte i ovo Izbori u SAD-u: Ilustracija - 1 Donji dom Kongresa Svijet s pozornošću iščekuje rezultate izbora u SAD-u: "Ovo nije referendum, nego izbor između dviju doista različitih vizija Amerike"

Na kraju je objasnio što misli da bi demokrati trebali učiniti ako izgube na izborima.

"Trebaju se potpuno reorganizirati, napokon odrediti svoje prioritete s kojima će se identificirati većina glasača. Pitanje, na primjer, kakav će toalet koristiti transrodne osobe je važno društveno pitanje, ali nije prioritet američkog glasača kojeg brine cijena benzina, kruha, inflacija, kriminal, migrantske krize. Ako se ne reorganiziraju, ne trebaju se nadati da će njihov kandidat ostati u Bijeloj kući i da će njihovi kandidati imati prevlast u Kongresu", zaključio je Puljić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene