Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijetnje iz Hrvatske su tragikomične'

PORUKA IZ SRBIJE 'U Hrvatskoj ima mnogo više Šešelja nego u Srbiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska ne može spriječiti ulazak Srbije u Europsku uniju.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska ne može spriječiti ulazak Srbije u Europsku uniju, a prijetnje Zagreba da će, u povodu slučaja Šešelj, usporiti Srbiju na putu ka EU nazvao tragikomičnim, te ocijenio kako u Hrvatskoj ima mnogo više Šešelja nego u Srbiji, prenosi u nedjelju beogradski tisak.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Dačić je, komentirajući reagiranja visokih hrvatskih dužnosnika na odluku haškog suda (ICTY) da presuda Vojislavu Šešelju bude izrečena u njegovoj odsutnosti jer je odbio nazočiti izricanju zakazanom za 31. ožujka, u izjavama listovima Kurir i Blic podsjetio i na odluku Sabora da bilateralnim temama neće ometati eurointegracijski proces Srbije i izrazio uvjerenje da Europa neće tolerirati da hrvatske primjedbe o zaustavljanju Srbije na putu ka EU.

"Srbija je za regionalnu stabilnost, ali Hrvatska neće moći zlorabiti svoje članstvo u EU, između ostalog jer su argumenti na našoj strani", poručio je u Blicu šef diplomacije. Istodobno, Dačić je za Kurir ocijenio kako su "prijetnje da će Hrvatska usporiti europske integracije Srbije tragikomične".

"To je suprotno njihovoj odluci Sabora da eurointegracije Srbije neće uvjetovati bilateralnim temama", rekao je Dačić za Kurir.

On je sugerirao kako bi, umjesto toleriranja govora mržnje i stvaranja antisrpske euforije, bolje bi bilo da se Hrvatska usredotoči na teme kako da i Srbija i Hrvatska žive bolje, kako da bolje surađuju i imaju bolje ekonomske odnose.

"Lako je svađati ljude, teško je pomiriti ih. S Hrvatskom treba imati čiste račune, hoćeš - nećeš, možemo zajedno graditi dobre odnose, ali možemo i moramo braniti Srbe i Srbiju", rekao je Dačić.

Hrvatska podupire napore Srbije u približavanju EU

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske objavilo je ranije ovog tjedna da Hrvatska podupire napore Srbije u približavanju EU, ali da za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa EU Srbija prethodno mora ispuniti uvjete o poštovanju ljudskih prava, poglavito prava manjina, te ostavriti punu suradnju sa sudom Hagom, uz i reformu pravosuđa, zamjerajući Srbiji da primjenjuje princip univerzalne jurisdikcije za sve ratne zločine na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Dačić je ocjenjujući da su hrvatske prijetnje Srbiji "ničim izazvane" rekao i da bi Hrvatska trebala "obratiti pažnju" jer u EU već ima primjedbi na tonove koji postoje u Zagrebu.

On je intervjuu Blicu rekao da Zagreb svojim najnovijim nastupima krši odluke koje je sam donio da bilateralne teme neće pretvarati u problem u kontekstu članstva Srbije u EU i međunarodnim organizacijama.

"Mana prethodne vlade Hrvatske očito se prenijela i na ovu novu, a to je da se tema odnosa sa Srbijom zlorabila za unutarnje političke svrhe", ocijenio Dačić, ustvrdivši kako je Hrvatska "pogriješila adresu" za prijetnje da će zaustaviti europske integracije Srbije ako vođa radikala Vojislav Šešelj ne ode u Hag jer slučaj Šešelj nije pitanje za Srbiju već za Haški tribunal.

"A ako ćemo iskreno, ima mnogo više Šešelja u Hrvatskoj koji šetaju slobodno i koji na stadionima uzvikuju 'Za Dom spremni' i drže koncerte sa Pavelićevim slikama", rekao je Dačić upitavši što Hrvatska želi - zaoštravanje ili da normaliziranje odnosa sa Srbijom.

"Kad je riječ o Srbiji, mi smo za normaliziranje odnosa, ali smo spremni i braniti naše nacionalne interese", poručio je srbijanski šef diplomacije i ponovio da će Srbija zatražiti reagiranje EU na oštre poruke iz Zagreba, ali prije toga treba sagledati na što se sve odnose primjedbe Hrvatske kako bi se moglo "adekvatno reagirati". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene