Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak na vrhu

Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada"

U četvrtak ujutro je održan sastanak na vrhu država članica Europske unije i zapadnog Balkana, no završen je bez zajedničke izjave.

U Bruxellesu je reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović. Kako je rekla, pitanje BiH je bilo na stolu.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović sumnja u dogovor Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Orbanova izjava nije bezopasna. Osim ruske nafte u paketu su i sankcije nekim osobama, među kojima je i patrijarh Kiril" Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Ivane Petrović I dalje nema dogovora oko čelnika EU: ''Vrijeme curi, a nervoza raste, svi su sada poželjni kandidati"

"Bilo je na stolu u okviru tog sastanka i ono će se naći u zaključcima Vijeća skupa s odnosima Srbija - Kosovo u petak, krajem summita. Bilo je govora o BiH. Hrvatska, Austrija i Slovenija su tražile da se odmah BiH da status zemlje kandidata, ali oko BiH jednostavno ne postoji suglasje", rekla je Petrović.

"Prvi je razlog činjenica da mnogi čelnici ne žele razumjeti srž problematike BiH, njezinog ustavnog, povijesnog, pravnog i svakog drugog uređenja, a to su tri konstitutivna naroda i, drugi faktor su unutarnjopolitičke prilike u BiH koje oni vrlo jasno vide", dodala je.

Traži se ispunjenje 14 točaka

Navodi da se od BiH traži da ispuni 14 točaka koje su zatražene ranije, a potvrđene sada na sastanku u lipnju.

"BiH nije ništa od toga napravila. Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva koji je danas predstavljao tu zemlju je kazao da reforme i ispunjavanje tih 14 točaka sprječavaju u BiH isključivo proruske snage", izvjestila je Petrović.

"Zanimljivo je kako se Slovenija intenzivno uključila u taj proces. U Sloveniji je Balkan u fokusu još od predsjedanja 2007. godine. Nova ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon je jako puno radila na BiH kroz Europski parlament i bilo je za očekivati da će se Slovenija na to uključiti i na taj način ostvarivati svoj politički PR i poziciju nekakvog liderstva na Balkanu", kazala je.

Središnja točka Sjeverna Makedonija

"Središnja točka je bila Sjeverna Makedonija, zemlja koja već 18 godina čeka na datum početka pregovora. O njoj se radi još sada. U  Bugarskoj je pala vlada. Postoje naznake da bi parlament mogao dati zeleno svjetlo za početak pregovora Sjeverne Makedonije i EU. S tim da, u pregovaračkom okviru, Europska komisija je stavila isključivo bugarski prijedlog, ali on ne odgovara Sjevernoj Makedoniji. Bugari Sjevernu Makedoniju blokiraju zbog nekakvih povijesnih razloga koji se ne nalaze u kriterijima", rekla je Petrović i dodala da je Sjeverna Makedonija spremna promijeniti i svoj ustav.

Odluka Vijeća o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji bila je jednoglasna, kao i narativ oko toga, navodi.

"Pitanje je jesu li politike jednoglasne. Njemački kancelar Scholz je do prije deset dana bio izričito protiv toga da se Ukrajini da status kandidata, ali podloga je stvorena na taj način da to nije moguće zaobići", rekla je i dodala da oni koji razumiju međunarodne odnose znaju da je ova kandidatura Ukrajini je dobar znak koji treba toj zaraćenoj zemlji i da je ona tu kadidaturu dobila isključivo zbog geopolitičkih razloga.

"Sjeverna Makedonija se godinama blokira iz geopolitičkih razloga, a Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata. Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada", zaključila je Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene