Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je održao konferenciju za novinare, na kojoj se osvrnuo na dodjelu statusa kandidata za EU Ukrajini. Ponovno je istaknuo potrebu dodjele istog statusa Bosni i Hercegovini.


"Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice europskih lidera u Ukrajinu i čujemo u ime svih članica da će Ukrajina dobiti status kandidata i pride se tu našla Moldavija. I odjednom govori se da te države dobivaju status kandidata," izjavio je predsjednik Zoran Milanović u četvrtak na konferenciji za novinare te podsjetio da se prije otprilike tri mjeseca puno zemalja članica EU-a protivilo dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini.

"Bez inicijative Europske komisije ne može. Šta ih je potaklo da sebe potaknu na tu inicijativu? Čitanje novina?" zapitao se predsjednik te kazao kako je svojevremeno i sam svjedočio besadržajnosti sastanaka nekih europskih tijela.

"To je prilika da se jadnoj i rastresenoj BiH da status kandidata. Samo nada", rekao je Milanović te kazao kako do izmjene izbornog zakona u BiH neće doći samo zbog Andreja Plenkovića.

"Hrvati u BiH bi s najvećom radošću prihvatili vijest da se promijenio izborni zakon", kazao je te naglasio kako visoki predstavnik radi što ga je volja.

"Parlamentarna skupština BiH donijela je jednoglasnu odluku kojom traži da se BiH što prije da status kandidata", podsjetio je predsjednik te napomenuo da su za to svi glasali. 

Milanović je naglasio kako je još ranije pojasnio zašto se nije mogao pridružiti pismu potpore za status kandidata Ukrajini i Moldaviji, koje ne ispunjavaju ni jedan uvjet. 

Premijer Andrej Plenković, kako je kazao Milanović, mjesecima izbjegava sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Ovo već izlazi iz sfere stvarnoga", zaključio je Milanović i zapitao se tko su ti koji rade nered u BiH.

"BiH je gora od kolonije jer iz kolonije se sistemski izvlačilo. U Bosni se ni to ne radi. Hrvatska je spasila BiH. Hrvatska vojska je ušla u Banju Luku i praktički se vratila doma", rekao je predsjednik.

Od premijera Plenkovića, kako je rekao, sve počinje. Zrinjevac radi ono što im Plenković govori da rade, provodi se njegova privatna politika, zaključio je.

"Pozivam i HDZ-ovce da se probude, umiju, vide zašto se ovo događa. Koji su tu primarni interesi? U BiH živi pola milijuna Hrvata, europskih građana. Moram se sramotiti da ovakva pisma piše slovenski predsjednik, a ne hrvatski premijer", istaknuo je Milanović.

BiH ima uvjet da mora promijeniti izborni zakon, a to se opstruira, naglasio je Zoran Milanović te dodao kako se s Plenkovićem ne može razgovarati. Uputio mu je pitanje:

"Pitam te, čovječe, za koga radiš."

"Slovenski predsjednik radi nešto što bi trebalo olakšati život hrvatskom premijeru. Uvjet za ulazak BiH u EU je promjena izbornog zakona, a oni koji drže ključeve u rukama to ne žele. To je sadizam, ne mogu to drugačije nazvati", rekao je.

Međunarodna uprava dovela je BiH ispod ruba egzistencije, naglasio je predsjednik.

Milanović je kazao kako se Plenković voli slikati s članovima HAZU-a, a oni su napisali kako Hrvatima u BiH treba pomoći da ostvare svoja prava.

"Kad je happy hour, svi piju jeftinije. Pa ne može biti happy hour samo za vas", rekao je Milanović o odluci Europske komisije da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata.

"Ne'š ti funkcije kandidata - član biblioteke", poručio je predsjednik te istaknuo kako iza toga stoje jake države.

"Ovo je preko veze, ali nije bez veze", poručio je te pitao:

"Kad je već tako, što je s našim najbližim susjedima?"

"Ulaskom u ekskluzivni klub, svi članovi tog kluba izdaju vrstu mjenica - preuzimaju obaveze - nije to besplatno", rekao je predsjednik.

Na pitanje o zajedničkoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednik je istaknuo kako je sad gotovo.

"Nemamo se šta više sastajati na tu temu, propuštena je šansa", istaknuo je Milanović te podsjetio da se u četvrtak poslijepodne sastaje Europsko vijeće.

"Druga prilika za mene i dalje nije propuštena. I dalje smatram da Hrvatska mora pod svaku cijenu (osim oružanog sukoba) učiniti sve što je moguće i inzistiramo da se natjera tog poluilegalno postavljenog visokog predstavnika koji donosi odluke kad god osjeća da bi trebao, ali ne želi upotrijebiti ovlasti da na silu implementira presudu Ustavnog suda u slučaju Ljubić", kazao je predsjednik.

"Ja radim za Hrvatsku, a ne za Finsku", poručio je Zoran Milanović.

Dodao je i kako garantira da su Pahor i Plenković u Rigi o svemu razgovarali. 

"Baš me zanima što je Plenković rekao Pahoru. Je li mu rekao 'čuj, ti nisi normalan, petljaš se u naše poslove'", zapitao se.

Zoran Milanović naglasio je i kako Ukrajina neće u dogledno vrijeme ispuniti kriterije za ulazak u EU, a ne bi je trebalo ni vezati tim kriterijima. Neće ih ispuniti ni Bosna i Hercegivina, ali njima bi trebalo malo progledati kroz prste, kao i Crnoj Gori i Albaniji, zaključio je predsjednik.

Na pitanje što od premijera Plenkovića očekuje u četvrtak u Bruxellesu Milanović je odgovorio da ne očekuje ništa.

Visoki predstavnik mora transponirati odluku Ustavnog suda

Milanović je rekao kako stranka Bakira Izetbegovića ne pristaje na nešto što je obveza Daytonskog sporazuma, a sve može promijeniti visoki predstavnik.

"Sve što treba je ne izmisliti zakon, nego transponirati iz odluke Ustavnog suda", rekao je Milanović o ovlastima i obvezama visokog predstavnika u BiH.

Milanović je naglasio kako dosta političkih čelnika ne zna ništa o Bosni i Hercegovini.

"Fućka se finskoj premijerki za status Bosne i Hercegovine. Ona i ne zna da je BiH podnijela zahtjev", kazao je te dodao kako je ulazak Hrvatske u Schengen prije svega slovenski interes.

"Previše je Hrvatska u 30 godina napravila, mučila se, trpjela... U nama nema nikakve osvete za revanšem, nego naprosto za jednim sređivanjem stanja u BiH i da Bosna i Hercegovina postane članica Europske unije", kazao je predsjednik RH Zoran Milanović na konferenciji za novinare.

U Bruxellesu je za četvrtak najavljen sastanak čelnika Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana, a Ukrajina i Moldavija na Vijeću bi trebale dobiti status kandidata za EU.

Predsjednik je i ranije isticao kako je o statusu Ukrajine i Moldavije nemoguće raspravljati bez uključivanja Bosne i Hercegovine te inzistirao na kandidatskom statusu BiH.

Predsjednik Zoran Milanović u Zemuniku Milanović o cijeni benzina: "Rast cijena neće stati. Benzin neće više nikad biti jeftin"

Zoran Milanović i Tomislav Tomašević - 2 Milanović popričao s Tomaševićem zbog problema s vrtićima: "Nekoliko ljudi me zvalo..."

"Ako je ne stavimo kao kandidata, onda je jasno da je ne percipiramo kao državu. BiH, zemlju u kojoj nema oružja ni rata, nema teritorijalnih sporova, njih sad preskočiti - to bi nalikovalo sadizmu", rekao je nedavno.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju