Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godišnji proračun organiziranog kriminala u Italiji je veći od proračuna Europske unije, s većinom novca potrošenog izvan Italije, objavilo je u srijedu talijansko ministarstvo vanjskih poslova.


'Godišnji budžet organiziranog kriminala prelazi 200 milijardi eura', kazao je Giovanji Brauzzi, direktor odjela sigurnosti u ministarstvu, dodavši da se od tog novca tek 10 posto investira u Italiji, a ostatak u zemljama Europe i drugdje po svijetu. 'Svagdje imaju dobre prijatelje', kazao je Brauzzi.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Oluje poharale sjever Italije: Aktiviralo se klizište kod jezera Como, 50 ljudi ostalo izolirano Aerodrom, Italija Otkazano nekoliko letova iz Italije prema Hrvatskoj zbog štrajka kontrole leta

Za usporedbu, budžet EU-a za 2014. iznosi 140 milijardi eura. Brauzzi je na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti u Bruxellesu također kazao da mafija, kada su u pitanju manje kibernetičke prijetnje na internetu, surađuje s talijanskim pravosuđem u 'obostrano korisnom odnosu'.

VIDEO Pao 'Baby Boss', najmlađi talijanski mafijaš-bjegunac!

Prema njegovim riječima, mafija ustupa dokaze pravosudnim tijelima kako bi se pronašle te skupine i zaustavile prijetnje i na taj način zaštitile njihove vlastite aktivnosti i nastavio 'business as usual'. Na platnoj listi mafije su vrhunski odvjetnici i menadžeri.

Brauzzi tvrdi da je talijanski organizirani kriminal duboko usađen u 'najvažnije tvrtke u financijskom sektoru'. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook