Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uznemirujuće otrkiće'

Istražit će smrt 800 djece u domu za neudane majke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irsaka razmatra istragu otkrića neobilježenog groblja na bivšem zemljištu jednog doma koji su vodile redovnice.

Irska razmatra istragu o onom što je vlada nazvala 'duboko uznemirujućim' otkrićem neobilježenog groblja u domu koji je vodila Katolička crkva gdje je umrlo skoro 800 djece izmeđui 1925. i 1961.

Pročitajte i ovo Ilustracija optužuju vlasti Umro od srčanog udara na plaži, a onda je obitelj doživjela novi šok: "Čije su nam tijelo to dovezli?!" Slika nije dostupna Masovna grobnica Objavili imena 796 beba odbačenih u kanalizaciju: ''Bačeni su kao smeće''

Nekada moćna irska Katolička crkva uzdrmana je nizom skandala zbog zlostavljanja i zapostavljanja djece, a vlada sumnja kako je istraživanje koje je provela lokalna povjesničarka u kotaru Galway otkrilo još jedno mračno poglavlje.

Stravično otkriće: U septičkoj jami pokraj doma pronađena tijela 800 beba

Groblje je otkriveno na bivšem zemljištu jednog od irskih domova 'majki i djece' koje su vodile redovnice reda Bon Secours.

Istražiteljica Catherine Corless rekla je kako su trupla pokopana u otpadnom tanku na tom zemljištu.

Corless je rekla kako javni podaci pokazuju da je 796 djece umrlo u domu prije njegova zatvaranja nešto prije 50 godina. Kazala je nacionalnoj televiziji RTE da su neka od umrle djece bila stara samo tri mjeseca.

Ministar za pitanja djece Charlie Flanagan rekao je u srijedu kako se razmatra najbolji način bavljenja 'strašnim pojedinostima' oko pokopa djece u ustanovama koje su skrbile o nevjenčanim trudnim ženama.

Katolička crkva je vodila mnoge od irskih socijalnih službi u 20-tom stoljeću uključujući domove za majke i djecu gdje su desetci tisuća nevjenčanih trudnih žena, uključujući žrtve silovanja, bile slane da se porode.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene