Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irsaka razmatra istragu otkrića neobilježenog groblja na bivšem zemljištu jednog doma koji su vodile redovnice.


Irska razmatra istragu o onom što je vlada nazvala 'duboko uznemirujućim' otkrićem neobilježenog groblja u domu koji je vodila Katolička crkva gdje je umrlo skoro 800 djece izmeđui 1925. i 1961.

Vezani članci Tupac (Foto: Profimedia) Novi detalji o ubojstvu slavnog repera Tupaca otkrivaju zašto ubojice nikada neće biti kažnjene Imane Fadil (Foto: AFP) Misteriozna smrt marokanske manekenke i stalne gošće Berlusconijevih "bunga bunga" zabava

Nekada moćna irska Katolička crkva uzdrmana je nizom skandala zbog zlostavljanja i zapostavljanja djece, a vlada sumnja kako je istraživanje koje je provela lokalna povjesničarka u kotaru Galway otkrilo još jedno mračno poglavlje.

Stravično otkriće: U septičkoj jami pokraj doma pronađena tijela 800 beba

Groblje je otkriveno na bivšem zemljištu jednog od irskih domova 'majki i djece' koje su vodile redovnice reda Bon Secours.

Istražiteljica Catherine Corless rekla je kako su trupla pokopana u otpadnom tanku na tom zemljištu.

Corless je rekla kako javni podaci pokazuju da je 796 djece umrlo u domu prije njegova zatvaranja nešto prije 50 godina. Kazala je nacionalnoj televiziji RTE da su neka od umrle djece bila stara samo tri mjeseca.

Ministar za pitanja djece Charlie Flanagan rekao je u srijedu kako se razmatra najbolji način bavljenja 'strašnim pojedinostima' oko pokopa djece u ustanovama koje su skrbile o nevjenčanim trudnim ženama.

Katolička crkva je vodila mnoge od irskih socijalnih službi u 20-tom stoljeću uključujući domove za majke i djecu gdje su desetci tisuća nevjenčanih trudnih žena, uključujući žrtve silovanja, bile slane da se porode.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook