Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši američki general izjavio

Isprika što je tragedija Srebrenice pripisana homoseksualnosti vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki general ispričao se zbog toga što je nesposobnost nizozemskih Plavih kaciga da spriječe pokolj u Srebrenici djelomice pripisao nazočnosti homoseksualaca u njihovim redovima, priopćilo je ministarstvo obrane.

John Sheehan, bivši general korpusa marinaca i bivši zapovjednik NATO-a 'ispričao se u pismu', rekla je Anne van Pinxteren, glasnogovornica nizozemskog ministarstva obrane. 'Žao mi je ako u svom nedavnom javnom iznošenju sjećanja na razgovor prije 15 godina nisam točno prenio vaša razmišljanja', rekao je Sheehan u pismu koje je u ponedjeljak poslao načelniku kopnene vojske nizozemskih oružanih snaga Henku van Breemenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača Talačka kriza u Nizozemskoj Talačka kriza u Nizozemskoj Završila je talačka kriza u Nizozemskoj, maskirani muškarac uhićen

'Da budem jasan, za neuspjeh u Srebrenici nipošto nisu krivi pojedini vojnici', dodao je američki general. John Sheehan rekao je, 18. ožujka prilikom parlamentarnog saslušanja, po riječima generala Van Breemena, da je prisutnost homoseksualnih vojnika u nizozemskoj bojni Plavih kaciga zaduženoj za zaštitu civila u Srebrenici, bila 'dio problema'.

>> UN mora prihvatiti odgovornost za Srebrenicu

Dana 11. srpnja 1995. gotovo 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka pobijeno je pošto su bosanski Srbi zauzeli enklavu Srebrenicu u Bosni i Hercegovini, unatoč nazočnosti nizozemskih Plavih kaciga kojima je UN povjerio zaštitu civila. Nizozemska udruga za zaštitu homoseksualaca Pink Army s odobravanjem je primila ispriku bivšeg američkog generala i rekla da odustaje od sudske tužbe protiv SAD-a koju je bila najavila 22. ožujka.

Bosanski mediji pišu kako je potvrđena odluka iz 2008. prema kojoj obitelji žrtava pred nizozemskim sudovima ne mogu tužiti UN i tražiti odštetu. Odvjetnici obitekli žrtava najavili su da će, ako bude potrebno, slučaj iznijeti pred vrhovni sud i i Europski sud pravde.

Žalbeno vijeće u Den Haagu odbacilo žalbu, a Majke Srebrenice ne odustaju

Svjetska organizacija uživa apsolutni imunitet od progona, presudilo je u utorak Žalbeno vijeće Okružnog suda u Den Haagu i odbacilo žalbu koju su protiv UN-a i države Nizozemske podnijele Majke Srebrenice, no one najavljuju nove žalbe, javile su agencije. Udruga, koja okuplja 6.000 preživjelih osoba i članove obitelji žrtava pokolja što ga je vojska bosanskih Srba počinila 1995., u Srebrenici, tužila je Ujedinjene narode i nizozemsku državu jer su propustile poduzeti djelotvorne akcije kojima bi spriječile pokolj. Time su UN i Nizozemska prekršile UN-ovu konvenciju o genocidu, navodi bosanskohercegovačka udruga.

'U međunarodnim konvencijama o osnutku UN-a jasno je navedeno da UN ne može biti gonjen pred nacionalnim sudom zemlje članice', stoji u presudi koju je u utorak objavilo Žalbeno vijeće okružnog haškog suda. Prvi put se 10. srpnja 2008. sud u Den Haagu proglasio nenadležnim za tužbu Majki Srebrenice, na što su one podnijele žalbu, podsjeća AFP. Odvjetnički ured Van Diepen Van der Kroef, koji zastupa Majke, najavio je da će pitanje UN-ova imuniteta iznijeti pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu, piše agencija dpa. (HIna/ Mi.Dr/ B.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene