Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Genocid u BiH

UN mora prihvatiti odgovornost za Srebrenicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik koji zastupa obitelji žrtava u Srebrenici izjavio je u četvrtak pred nizozemskim sudom da Ujedinjeni narodi moraju preuzeti odgovornost za masovni pokolj tijekom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Haški sud za ratne zločine ocijenio je srebrenički pokolj u kojem je pobijeno 8.000 muslimana, genocidom. Članovi obitelji srebreničkih žrtava tražili su 2008. ukidanje imuniteta UN-u i tužili su međunarodnu organizaciju i Nizozemsku jer nisu spriječile pokolj koji se dogodio u srpnju 1995. Odvjetnik Marko Geritsen koji zastupa 6.000 članova obitelji žrtava rekao je na Haškom sudu da rođaci ubijenih traže istinu, priznanje i odštetu za posljednjih 15 godina i kritizirao je UN jer se nije pripremio za obranu na sudu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

>> Srebreničke majke: Europa nas je ponovno izigrala

'Ovakav pristup UN-a dokaz je nedostatka poštovanja prema tisućama žrtava koje se zlostavljalo, protjerivalo i ubijalo, usprkos nazočnosti UN-ovih vojnika', rekao je Geritsen. Usto je kritizirao Nizozemsku optuživši ju da "igra dvostruku ulogu". Geritsen je kazao da Nizozemska s jedne strane tvrdi da ju se ne može držati odgovornom za događaje u Srebrenici i prebacuje odgovornost na UN, a istodobno se zauzima za imunitet međunarodne organizacije. Odvjetnici članova obitelji srebreničkih žrtava zalažu se za presudu da UN nema imunitet i da je odgovoran za pokolj. Povrh toga, žele da slučaj predaju na Europski sud pravde, ako ga ne riješi nizozemsko pravosuđe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene