Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islanđani glasuju na referendumu. Odlučuju hoće li vratiti gotovo četiri milijarde eura Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.


Štediše iz tih zemalja izgubile su svoj novac u islandskoj banci koja je propala. Slučaj podsjeća na problem Ljubljanske banke i štediša koji ne mogu do svog novca jer nemaju slovensko državljanstvo. Odbijanje povrata novca na referendumu mogao bi Island stajati puta u Europsku Uniju, ali i kredita koji su zatražili od MMF-a.

Vezani članci Koronavirus na Islandu, ilustracija Otočna zemlja nakon 15 mjeseci ukida apsolutno sva COVID ograničenja: Cijepili gotovo 90 posto odraslog stanovništva Ministar zdravstva Vili Beroš Javio se šef zadarskog stožera koji kaže da je Vili Beroš u kafiću ostao dužan: "Ja sam dodao te dvije kune!"

'Mislim kako je bolje da odbijemo ovo na referendumu i pokušamo postići nekakav zadovoljavajući sporazum s ove dvije zemlje. Svi se slažemo da želimo vratiti svoje dugove, biti odgovorni i platiti svoj dio. Ali želimo to napraviti bez bankrota', rekla je Steinunn Ragnarsdottir, stanovnica Reykjavika.