Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na summitu

Island dobio kandidatski status

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici zemalja članica Europske unije odobrili su na summitu u Bruxellesu kandidatski status Islandu, ali bez određivanja datuma za početak pregovora, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Čelnici EU-a prihvatili su preporuku Europske komisije da se pregovori s Islandom trebaju otvoriti. Šefovi država ili vlada pozvali su Vijeće EU-a da pripremi pregovarački okvir za otvaranje pregovora, ali bez navođenja datuma kada će pregovori započeti.

Pročitajte i ovo Plava laguna Situacija je ozbiljna Evakuirana Plava laguna: Pripremaju se za novu erupciju vulkana Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

U pregovaračkom okviru trebalo bi, između ostaloga, biti navedeno da Island mora ispuniti obveze prema Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, koje su isplatile štednju koju su njihovi građani izgubili u islandskoj banci Icesave.

Island je podnio zahtjev za članstvo u EU-u u srpnju prošle godine, a Europska komisija je objavila mišljenje o toj kandidaturi u veljači ove godine. Island bi mogao postati 29. članica EU-a, nakon Hrvatske, ako to prihvate islandski građani na referendumu. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene