Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islamska država koristi posrednike na društvenim mreža i instantne poruke za novačenje mladih Nijemaca, od kojih neki imaju samo 13 ili 14 godina, izjavio je u četvrtak čelnik njemačke obavještajne agencije.


Hans-Geog Maassen također je povukao paralele između te militantne islamističke skupine i prošlih radikalnih pokreta kao što su komunizam i nacionalsocijalisti Adolfa Hitlera koji su također pokušavali privući mlade ljude.

Vezani članci Bebe čistilice - 17 Preslatke čistilice: Roditelji odjenuli svoje mališane u odjeću koja ih pretvara u kućanske aparate Vladimir Mićović, epidemiolog Ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije otkrio kada bi se mogli vidjeti rezultati lockdowna koji je od danas na snazi

"Na društvenim mrežama postoje posrednici koji pristupaju mladim ljudima i pokušavaju ih zainteresirati za tu (islamističku) ideologiju", rekao je Maassen stranim novinarima u Berlinu.

On je naveo slučajeve njemačko-marokanske djevojke Safije S. (16) koja je optužena da je izbola nožem policajca na željezničkoj postaji u Hannoveru u veljači prošle godine i dvanaestogodišnjeg njemačko-iračkog dječaka koji je pokušao detonirati dva eksplozivna sredstva u zapadnom gradu Ludwigshafenu u prosincu.

Tužiteljstvo je na suđenju Safiji u četvrtak zatražilo u završnim riječima od suca da je osudi za pokušaj ubojstva, nanošenje teških tjelesnih ozljeda i potporu stranoj terorističkoj organizaciji na šest godina zatvora. Presuda se očekuje 26. siječnja.

Tužiteljstvo također traži trogodišnju zatvorsku kaznu za Mohamada Hsana K., dvadesetogodišnjeg njemačko-sirijskog mladića optuženog da je znao za Safijin planirani napad, a nije izvijestio policiju.

Oko 20 posto od otprilike 900 ljudi iz Njemačke koje je unovačila Islamska država da se pridruže borbi u Iraku i Siriji su žene, a neke od njih imaju samo 13 ili 14 godina.

Njemačke vlasti nadgledaju 548 islamista za koje se smatra da predstavljaju rizik za sigurnost, ali njemački zakon ne dopušta njihovo uhićenje ako nisu počinili zločin, kazao je Maassen. (Hina)