Antonio Guterres i saudijski ministar vanjskih poslova (Foto: AFP)
Antonio Guterres i saudijski ministar vanjskih poslova (Foto: AFP)

Islamofobija vidljiva u nekim dijelovima svijeta potiče terorizam, ocijenio je u nedjelju UN-ov glavni tajnik koji boravi u posjetu Saudijskoj Arabiji posvećenom regionalnim sukobima.


"Među stvarima koji potiču terorizam je pokazivanje islamofobnih osjećaja i politike u nekim dijelovima svijeta", rekao je Antonio Guterres na tiskovnoj konferenciji u Ryadu zajedno sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al Džubeirom.

"To je najbolji argument koji DAEŠ (arapska kratica za skupinu Islamsku državu) može iskoristiti za svoju propagandu", dodao je.

Guterres je s kraljem Salmanom i saudijskim čelnicima razgovarao o regionalnim sukobima, napose u Siriji i u Jemenu, pišu saudijska glasila.

Retorika protiv imigranata koji većinom dolaze iz zemalja s muslimanskom većinom zauzima važno mjesto u stajalištima pokreta krajnje desnice u Europi i pridonosi njihovoj popularnosti nakon priljeva izbjeglica na kontinent.

Novi američki predsjednik Donald Trump potpisao je krajem siječnja izvršnu uredbu kojom na 120 dana zabranjuje ulazak izbjeglica u Sjedinjene Države. Usto zabranjuje ulazak državljana sedam većinski muslimanskih zemalja na 90 dana, ali je primjenu tih odluka obustavilo američko pravosuđe.

Guterres je u vezi sa sirijskim sukobom ocijenio da "uspješne borbe s terorizmom nema bez političkog rješenja koje će obuhvatiti sirijski narod".

Samo je taj sukob na put egzila nagnao 4,8 milijuna ljudi i ostavio više od 310.000 mrtvih od svog početka u ožujku 2011. Novi krug mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a predviđen je 20. veljače u Ženevi.

Guterres u ponedjeljak treba doputovati u Dubaj, gdje će sudjelovati na summitu svjetske vlade. (Hina)