Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ischinger: 'EU mora biti jedinstvena oko podjele Kosova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slabi su izgledi da se Beograd i Priština dogovore oko konačnog statusa Kosova, a Europska unija mora biti jedinstvena ako propadnu pregovori kojima rok istječe u prosincu, rekao je izaslanik EU Wolfgang Ischinger.

Nakon što su dvije strane pod okriljem Kontaktne skupine pokrenule novi krug pregovora u Beču, Ischinger je u intervjuu za austrijski dnevnik Der Standard rekao kako bi 'bila katastrofa kada bismo dopustili da to pitanje podijeli' 27-članu Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne priznaju Kosovo Španjolska se ističe kao glavna saveznica Srbije u EU Slika nije dostupna EU će poštivati odluku birača, ali o njima ovisi brzina približavanja

Sporazum o budućnosti srbijanske pokrajine koja teži neovisnosti bio bi 'tisuću puta bolji nego jednostrano rješenje', rekao je diplomat dodajući kako se 'realni izgledi za njegovo postizanje, nakon svega, čine vrlo slabima'.

Ischinger i njegovi kolege posrednici, Frank Wisner iz Sjedinjenih Država i Aleksandar Bocan-Harčenko iz Rusije, imaju rok do 10. prosinca da privole zainteresirane strane na kompromis, što je vrlo teško jer većinski kosovski Albanci ne žele manje od neovisnosti, a Srbi ne žele pristati na ništa više od autonomije.

Ischinger je, međutim, kazao kako su dugoročno, gospodarski i politički, Beograd i Priština bliži Europskoj uniji nego Washingtonu ili Moskvi.

Brojne članice EU 'vrlo su zabrinute' kako postupiti dođe li do
jednostranog proglašenja neovisnosti na Kosovu, a takvo rješenje vrlo je izgledno ne postigne li se sporazum, priznao je Ischinger.

'Unatoč tomu, svi oni znaju da moramo biti jedinstveni inače će vjerodostojnost zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU biti ozbiljno ugrožena', rekao je.

Beogradsko stajalište podržava tradicionalna saveznica Srbije, Rusija čiji je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da će Moskva prihvatiti podjelu Srbije, slože li se s njome Beograd i kosovski Albanci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene