Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Irski ministar vanjskih poslova

Irska željno očekuje početak pregovora o Brexitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irski ministar vanjskih poslova Charlie Flanagan rekao je u nedjelju da Irska s nestrpljenjem očekuje početak pregovora o Brexitu i da želi osigurati da se to ne odrazi negativno na krhak mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

Flanagan je dao izjavu u trenutku velikih političkih previranja u Velikoj Britaniji nakon prijevremenih izbora na kojima nije bilo apsolutnog pobjednika. Konzervativna premijerka Theresa May odlučila je stoga formirati manjinsku vladu uz potporu sjevernoirskih unionista (DUP).

Pročitajte i ovo Gastarbajteri - 1 Srce vuče Oni su ipak odlučili vratiti se u Hrvatsku: "Situacija se promijenila. Prošla su vremena kad je poslodavac govorio ako nećeš ti, ima tko će" Neredi u Dublinu - 1 Sve počelo zbog napada VIDEO/FOTO Jutro nakon nereda u Dublinu: Prosvjednici traže deportaciju migranata, podržava ih i poznati irski sportaš

"Doista vjerujem da je važno da nema neizvjesnosti", rekao je Flanagan za ITV.

"Naši prioriteti su da se osigura da Ujedinjeno Kraljevstvo i EU sklope sporazum o što bližim odnosima, s obzirom na jako ozbiljne i negativne posljedice njegova izlaska iz EU-a za nas u Irskoj", rekao je.

"Želimo osigurati da se rezultat pregovora, kakav god bio, ne odrazi negativno na naše jedinstvene okolnosti ovdje u Irskoj, posebno na naš mirovni proces."

Na pitanje je li to što će se britanska konzervativna vlada osloniti na potporu Demokratske unionističke stranke (DUP) prijetnja mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj, rekao je: "Ne nužno. Tek će se vidjeti kakva je priroda tog dogovora."

Dodao je da je o tome razgovarao s britanskim ministrom za Sjevernu Irsku Jamesom Brokenshierom te da će se s njime ponovno sastati u ponedjeljak. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene