Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kategorički su sve odbacili

"Ovo je propaganda protiv nas": Iransko veleposlanstvo u Hrvatskoj oglasilo se oko dronova i Rusije

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iransko veleposlanstvo u Hrvatskoj u petak je priopćenjem kategorički odbacilo tvrdnje da je Iran Rusiji prodao bespilotne letjelice, nazvavši to propagandom protiv Irana.

Kijev i zapadni saveznici tvrde da Rusija u agresiji na Ukrajinu koristi iranske dronove "kamikaze" te da za to postoji mnogo dokaza, a Bijela kuća objavila je da je Teheran na okupirani Krim poslao svoje vojne stručnjake koji obučavaju Ruse za upravljanje tim letjelicama.

"Veleposlanstvo u Zagrebu kategorički odbacuje i izričito osuđuje neutemeljene i nedokazane tvrdnje da je Iran prodao bespilotne letjelice i oružje s namjenom da se koriste u ratu u Ukrajini te da je pružio bilo kakvu pomoć u tom smislu", stoji u priopćenju.

Veleposlanstvo tvrdi da su takve neutemeljene tvrdnje propagandno sredstvo za daljnji razvoj političkog programa protiv Irana. Dodaje se kako se iranska vlada u skladu sa svojim "konstruktivnim pristupom ukrajinskoj krizi" spremna uključiti u "zajedničku tehničku i stručnu suradnju kako bi se razjasnile neutemeljene optužbe protiv Irana".

Veleposlanstvo tvrdi i kako je Teheran od početka ruske agresije na Ukrajinu, koju naziva "krizom", zauzeo "jasan, dosljedan i nepokolebljiv stav" te da sve članice Ujedinjenih naroda moraju poštivati Povelju i međunarodno pravo, što uključuje suverenitet i teritorijalni integritet zemalja.

Pročitajte i ovo Ruski dron kamikaza pogodio stambenu zgradu u Kijevu novost na bojištu Može li novo Putinovo oružje promijeniti tijek bitke? Dronovi kamikaze iz Irana napadaju Ukrajinu, evo o čemu se radi

Pročitajte i ovo Anica Djamić RAT U UKRAJINI VIDEO Hrvatska veleposlanica u Ukrajini o napadima na Kijev: "Danas je cijela Ukrajina bila u crvenom"

"Kao zemlja koja je bila suočena i pogođena razaranjima izazvanim nametnutim ratom, Islamska Republika Iran protivi se svakom sukobu ili ratu bilo gdje u svijetu", priopćilo je veleposlanstvo i dodalo kako Iran dosljedno podržava mir i okončanje sukoba u Ukrajini.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene