Novinar Amir-Tohid Fazel pratio je iransko izaslanstvo predvođeno ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom (na slici) (Foto: AFP)
Novinar Amir-Tohid Fazel pratio je iransko izaslanstvo predvođeno ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom (na slici) (Foto: AFP) Foto: Afp

Iranski novinar, koji je pratio diplomatsku turneju iranskog ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa po nordijskim zemljama, napustio je izaslanstvo u Švedskoj i zatražio dozvolu boravka, objavile su u utorak švedske vlasti.


Švedski ured za migracije potvrdio je da je primio zahtjev 21. kolovoza od Amira-Tohida Fazela, političkog novinara iranske ultrakonzervativne agencije Moj.

Vezani članci Koronavirus u Švedskoj Veliki propusti u švedskim staračkim domovima: Korisnike nisu smještali u bolnice, liječnički pregled dobio tek jedan od deset zaraženih... Švedska u vrijeme epidemije Švedska ograničila okupljanja na osam ljudi: "Ne idite u teretane, ne idite u knjižnice, ne pripremajte večere za goste"

Taj novinar je objavio popis iranskih dužnosnika koji navodno imaju dvojno državljanstvo sa zemljama koje iranska vlada smatra neprijateljskima.

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo i uskraćuje konzularnu zaštitu osobama s dvojim državljanstvom.

"Iranska vlada je službeno najavila da će me tužiti", rekao je Amir-Tohid Fazel na švedskoj državnoj televiziji.

On je putovao s izaslanstvom ministra vanjskih poslova u sklopu međunarodne turneje po Finskoj, Švedskoj i Norveškoj. Za SVT je ispričao da ga je 20. kolovoza, dok se nalazio u Švedskoj, putem interneta kontaktirao kolega i rekao mu da su četiri policajca u civilu došla u novinsku agenciju s uhidbenim nalogom za njega.

Dan kasnije novinar se uspio udaljiti od izaslanstva iako je 48 osoba čuvalo Zarifa.

Fazel je izbjegao iznijeti svoje stajalište o iranskoj politici. "Ultrakonzervativan dnevni list Keyhan me povezuje s reformistima, dok me Iran, službeni dnevni list iranske vlade smatra sastavnim dijelom fundamentalista", rekao je.

Zarif je krenuo na svjetsku diplomatsku turneju 17. kolovoza u Kuvajt, pa u nordijske zemlje, nakon kojih odlazi u Francusku.

Iran se nalazi na 170. mjestu (od 180 zemalja) na svjetskom popisu slobode tiska za 2019. koji su izradili Novinari bez granica. (Hina)