Paljenje američke zastave u iranskom parlamentu (Foto: AFP)
Paljenje američke zastave u iranskom parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani rekao je da je odluka Donalda Trumpa o povlačenju iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kršenje dogovora koje će izolirati SAD, objavila je u srijedu državna televizija.


"Trumpovo napuštanje nuklearnog sporazuma diplomatska je predstava. Iran nije dužan poštivati svoje obveze u trenutnoj situaciji. To je prijetnja miru i sigurnosti. Nisam siguran hoće li europski potpisnici sporazuma ispuniti svoja obećanja", rekao je Laridžani.

Vezani članci Angela Merkel (Foto: AFP) Angela Merkel: Europljani će učiniti sve da Iran ostane u nuklearnom sporazumu Hasan Rouhani, iranski predsjednik (Foto: AFP) Stigle reakcije Irana na Trumpovu objavu povlačenja iz nuklearnog sporazuma: "To je nezakonito i pogrešno"

"Očito je da Trump razumije samo jezik sile", naglasio je on, dodajući da američki predsjednik nije sposoban za tu dužnost.

"Trump nema mentalnih sposobnosti suočiti se s tim problemom", istaknuo je Laridžani.

Na početku sjednice parlamenta zastupnici su zapalili američku zastavu i kopiju sporazuma te uzvikivali "Smrt Americi".

Povećan rizik sukoba

Trump je u utorak povukao SAD iz sporazuma te tako povećao rizik sukoba na Bliskom istoku, uznemirio europske saveznice i unio nesigurnost u svjetsku opskbru naftom.

Objavio je da se Sjedinjene Države povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi se spriječilo da Iran razvije nuklearnu bombu te da će odmah ponovno uvesti gospodarske sankcije Teheranu.

Petnaest mjeseci nakon što je stupio na vlast, 45. američki predsjednik odlučio je, kao što je i obećavao tijekom kampanje, izaći iz tog sporazuma koji je 2015. zaključio njegov demokratski prethodnik Barack Obama nakon 21 mjeseca napornih pregovora.

"Objavljujem danas da će se Sjedinjene Države povući iz iranskog nuklearnog sporazuma", izjavio je Trump u televizijskom prijenosu iz Bijele kuće u utorak.

"To je bio užasan jednostrani sporazum koji nije trebao nikad, nikad biti potpisan", rekao je Trump u govoru iz Bijele kuće i naglasio da sporazum "nije donio spokoj. Nije donio mir. Nikada i neće".

"Uspostavit ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija", najavio je Trump u obraćanju.

Ujedinjeni narodi, Europska unija i potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom te regionalni čelnici izrazili su u utorak navečer žaljenje i zabrinutost zbog američke odluke o povlačenju, no ona je obradovala Izrael i Saudijsku Arabiju. (Hina)