Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrael u dometu

Iran testirao novu raketu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je uspješno testirao raketu zemlja-zemlja nove generacije koja je preciznija od starijih modela i može dosegnuti Izrael, objavio je iranski ministar obrane, kako prenose svjetske agencije.

Mostafa Mohammed Najjar rekao je da je Sajil ultra brza raketa koju je proizveo svemirski odsjek ministarstva obrane, navodi AP.

Pročitajte i ovo Udarna skupina nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford Sukob na Bliskom istoku Američki brodovi stižu u Mediteran: Umirovljeni general objasnio što bi se moralo dogoditi da se SAD uključi u rat Ebrahim Raisi sukobi u Izraelu Iranski predsjednik: "Cionistički režim i njegovi pristaše moraju biti smatrani odgovornima"

Ima doseg od oko 2.000 kilometara i vrlo lako može dosegnuti Izrael, američke vojne baze u Perzijskom zaljevu, pa čak i jugoistočnu Europu.

Rakete s pogonom na kruto gorivo preciznije su od onih na tekuće istog dometa koje posjeduje Teheran.

Najnovije testiranje uslijedilo je nakon stalnih nagađanja o mogućem američkom i izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja, za koja Zapad smatra da su paravan za proizvodnju nuklearnog oružja.

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama, kao i odlazeći predsjednik George Bush, nije isključio vojnu akciju, iako je ranije kritizirao Bushovu administraciju što nije više ustrajala na diplomatskom rješenju.

Prema Najjarovim, Sejil je 'vrlo moćna raketa' namijenjena isključivo obrani zemlje.

'Ovo pokusno lansiranje u skladu je s iranskom doktrinom odvraćanja', rekao je Najjar.

'Obit će se o glavu neprijatelja.... koji žele napasti i osvojiti Iran', upozorio je iranski ministar obrane, prenosi Reuters.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene