Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od sutra na snazi

Iran spreman suprostaviti se europinom naftnom embargu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je objavio da je potpuno spreman suprostaviti se naftnom embargu koji mu je nametnula Europska unija, a koji je stupio na snagu 2. srpnja što su dosad najteže sankcije koje je EU ikada donio.

Zabrana izvoza sirove nafte iz Irana dio je napora zapadnih zemalja da smanje prihode Teherana i tako ga prisile da odustane od nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da prikriva razvoj nuklearnog oružja, a Iran da je isključivo civilan.

"Vlada je planirala sve moguće opcije kako bi se suprotstavila sankcijama i potpuno smo spremni suočiti se s njima", rekao je u nedjelju iranski ministar za naftu Rostam Kasemi.

Ustvrdio je da se iranska nafta i dalje prodaje na međunarodnim tržištima te da će upravo uvoznici gubiti jer će blokada izazvati rast cijena.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Dobili po prstima Cijeli vrh RS-a pod sankcijama! SAD uveo sankcije Dodikovim suradnicima Ilustracija - iranski dronovi Zabrinjavajuće Analiza iranskih dronova u rukama Rusa šokirala stručnjake: Kako Teheranu to uspijeva?

>> Iran ne odustaje od obogaćivanja urana na 20 posto

No te se prognoze nisu pokazale točne jer embargo nije potaknuo rast cijena, već su one pale od ožujka više od 20 psoto zahvaljujući povećanju proizvodnje Saudijske Arabije, velika konkurentice Iranu u regiji i u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), piše AFP.

"Najoštrije sankcije koje je EU "ikada donio pokazuju odlučnost da se pojača diplomatski pritisak na Teheran" i tako ga se prisili da surađuje, a u protivnom pritisak će rasti, rekao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague, dodaje AFP.

S 1. srpnjem na snagu stupa potpuni embargo na kupnju iranske nafte, a za nju više ne jamče europski osiguravatelji koji pokrivaju 90 posto svjetskog prijevoza nafte morskim putem.  Rostam je rekao da se iranska nafta još prodaje na međunarodnim tržištima i da je Iran našao nove kupce. Kina, prvi iranski kupac, ustvrdila je da neće popustiti američkim pritiscima.

Europska unija u siječnju je zabranila sklapanje novih ugovora za uvoz iranske nafte, no dopustila je da aktualni ugovori vrijede do 1. srpnja. Prema procjeni EU u 2012. je iranski izvoz sirove nafte pao za 40 posto. Iran je petinu svoje sirove nafte izvozio u EU. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene