Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovala u ubojstvu muža

Iran odgodio vješanje žene već osuđene na smrt kamenovanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je odgodio vješanje žene zbog koje cijeli svijet izražava zabrinutost jer je već osuđena na smrt kamenovanjem, prenijeli su mediji izjavu jedne parlamentarne zastupnice, a drugi je dužnosnik izjavio da te tvrdnje nisu točne.

Sakineh Mohamadi Aštiani osuđena je na smrt kamenovanjem zbog preljuba, ali od te se kazne prošle godine odustalo jer su na presudu reagirale mnoge svjetske vlade. No, i dalje joj prijeti smrt vješanjem jer je sudjelovala u ubojstvu muža.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

>> Suđenje ženi osuđenoj na kamenovanje u Iranu još traje

U pismu brazilskoj predsjednici Dilmi Rousseff predsjednica parlamentarnog odbora za ljudska prava Zohre Elahian napisala je da je vješanje odgođeno na molbu djece osuđene žene.

Aštiani je uhićena 2006., a osuđena je i na deset godina zatvora. Njezin sin Sajjad Gardezadeh izjavio je za strane medije početkom ovog mjeseca kako je prekršila islamski zakon, ali da moli za sućut i oprost.

Pokrajinski dužnosnik tvrdi da nema promjena

Nešto poslije  jedan sudski dužnosnik bacio je sumnju na riječi zastupnice Elahian. 'Nema ničega novog i nikakvih promjena u slučaju Sakineh Mohamadi Aštiani, a bilo kakve vijesti s tim u vezi su lažne', rekao je Malek Ajdar Šarifi, dužnosnik u pokrajini u kojoj joj je suđeno.

'Njezin je slučaj na vrhovnome sudu i još joj nije izrečena konačna presuda', prenijela je državna agencija Irna njegove riječi.

Bivši brazilski predsjednik Inacio Lula da Silva u srpnju je Aštiani ponudio azil, a Iran je odmah javno reagirao i poručio mu da je 'human i osjećajan', ali ne zna sve činjenice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene