Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti im zatvor i bičevanje

Nevjerojatna hrabrost: Iranke masovno objavljuju fotografije bez hidžaba riskirajući živote

31-godišnja Vida Mohaved u pritvoru je provela mjesec dana nakon prosvjeda protiv nošenja hidžaba u javnosti (Screenshot: Twitter)
31-godišnja Vida Mohaved u pritvoru je provela mjesec dana nakon prosvjeda protiv nošenja hidžaba u javnosti (Screenshot: Twitter)
Fenomen je počeo 27. prosinca kada je objavljena fotografija mlade žene koja stoji na trafostanici u prometnoj ulici u Teheranu i maše bijelom maramom dok joj duga kosa slobodno pada preko ramena. U protekla 24 sata objavljeno su još stotine sličnih fotografija na društvenim mrežama.

Fotografije mladih žena koje otkrivene glave stoje uspravno i ponosno te mašu odbačenim maramama okačenim na štapove izravno su kršenje strogih iranskih zakona koji prisiljavaju žene da pokrivaju kosu.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

"One riskiraju svoju slobodu, izlažu se torturi i drugom bolesnom zlostavljanju policije i paravojnih snaga u Iranu koji nameću prisilno pokrivanje žena", rekla je Raha Bahraini, istražiteljica Amnesty Internationala u Iranu, koja pomno prati objavljivanje moćnih prosvjednih slika. "Kampanja je okupila mnoge žene i vjerujem da su društvene mreže dale ženama priliku da slobodno govore i da se zauzmu za sebe, da pokažu da više ne prihvaćaju ovo ponižavanje."

Fenomen je počeo 27. prosinca kada je objavljena fotografija mlade žene koja stoji na trafostanici u prometnoj ulici u Teheranu i maše bijelom maramom dok joj duga kosa slobodno pada preko ramena. U protekla 24 sata objavljeno je još na stotine sličnih fotografija na društvenim mrežama. 

Raha Bahraini kaže kako je primila izvješća da su sigurnosne snage uhitile ženu s te fotografije i da je prevezena u obližnji pritvor.

"Niti jedna informacija o njezinoj sudbini ili gdje se nalazi nije javno objavljena. I to je izazvalo zabrinutost za njezinu sigurnost i dobrobit", kaže Bahraini.

Nakon što se ta fotografija munjevito proširila, aktivisti su pokrenuli kampanju #whereisshe zahtijevajući od iranskih vlasti da objave sudbinu mlade žene koja je poslije identificirana kao Vida Movahed, 31-godišnja majka 19-mjesečnog djeteta.

Gđa Bahraini kaže kako je Vida Movahed u nedjelju puštena iz pritvora, nakom punih mjesec dana. Amnesty Inernational prati cijelu situaciju jer je još u opasnosti od kaznenog progona.

"Pozivamo iranske vlasti da odbace sve optužbe protiv Vide Mohaved", rekla je Bahraini. "Prema islamskom kaznenom zakonu u Iranu, svaki čin koji se u javnosti smatra uvredljivim i nepristojnim, kaznit će se kaznom zatvora od 10 dana do 2 mjeseca ili sa 74 udarca bičem".

"Prema islamskom kaznenom zakonu u Iranu, svaki čin koji se smatra uvredljivim za javno pristojno djelo kaznit će se kaznom zatvora od 10 dana do dva mjeseca, odnosno 74 udarca."

Nasrin Sotoudeh, teheranska odvjetnica i aktivistica za ljudska prava, bila je jedna od glavnih figura koje su činile sve moguće napore da se objavi sudbina Vide Movahed. Ona kaže kako žene u Iranu žele imati kontrolu nad vlastitim tijelima.

"Pozivamo sve da nam pomognu da se to dogodi", rekla je Sotoudeh.

Poziv za pomoć poslušale su i mnoge konzervativne žene pa su se na društvenim mrežama počele objavljivati i fotografije žena koje imaju hidžab na glavi, ali na štapu drže drugi hidžab u znak podrške ženama koje ga ne žele nositi.

 Također, podršku im iskazuju i muškarci. 

Otkako je Vida Mohaved puštena iz pritvora, na društvenim se mrežama dogodila "eksplozija". Na stotine mladih žena slijede njezin primjer i kampanja se sve više širi.

"Strahujem zbog njihove hrabrosti", kazala je Golnaz Esfandiari, iranska novinarka koja živi u egzilu i radi kao dopisnik za Radio Slobodna Europa. "Mnogi to pokušavaju umanjiti, govore kako to nije problem iranskih žena. Ali kao žena koja je odrasla u Iranu, ja mogu reći da je to velika stvar. Mnogim Irankama dosta je tog zakona i sada izlaze na ulice".

Sudbina ostalih žena koje su se pridružile kampanji i javno skinule hidžab neizvjesna je, no gđa. Sotoudeh ima informacije kako je najmanje jedna uhićena na licu mjesta.

Gospođa Esfandiari kaže kako su ovi prosvjedi povezani s demonstracijama protiv režima na vlasti koji se u prosincu dogodio u 80 iranskih gradova. Tijekom prosvjeda uhićeno je više od 1000 osoba i ubijeno najmanje 25

"Ljudi više nemaju straha, toliko su frustrirani da se više ne boje izaći na ulice i javno prosvjedovati", rekla je Esfandiari za ABC

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene