Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka za Mosul

APOKALIPTIČNI PRIZORI PRIJE KLJUČNE BITKE 'Osjeća se da slabe, ali milijun ljudi koriste kao štit'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su oslobodili već nekoliko džihadističkih uporišta, iračka vojska sprema se za još jednu bitku.

Apokaliptični prizori nedaleko Mosula - kako bi smanjili vidljivost iračkoj vojsci koja se približava gradu Qayyarahu, džihadisti dižu u zrak cisterne s naftom koje sagorijevaju u crnom dimu. No unatoč tome iračke snage se probijaju te su sada nadomak centra Qayyaraha i na svega 60 kilometara od Mosula. Zadaća im je istjerati džihadiste iz drugog najvećeg iračkog grada kojeg su prije dvije godine pretvorili u svoju utvrdu.

Pročitajte i ovo Tonći Prodan; Borci u Siriji (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr/AFP) ''Hrvatska sve drži pod kontrolom'' Stručnjak za terorizam otkrio zašto se džihadisti neće rado vraćati u matične zemlje: "Tamo ih čeka kanalizacija, zatvor i progon" Slika nije dostupna Meta su šijiti ISIS opet udario na oslobođeni Mosul: U dva samoubilačka napada 74 mrtvih

Obruč oko Mosula se steže, u posljednja četiri mjeseca vojska se taktički probila prema sjeveru, u jednom momentu su došli do rijeke Tigris te na njoj napravili pontonski most koji je ISIS bezuspješno pokušao dići u zrak.

Prošlog mjeseca vojska je zauzela zračnu bazu izvan Qayyaraha te će ona biti ključna točka za iračke i američke snage koje se uputiti na Mosul nakon što se piste očiste od postavljenog eksploziva.

General iračke vojske Najim al-Jobouri kaže kako vojnici osjećaju da ISIS slabi te kako se čini da džihadistima nedostaje stranih boraca. al-Jobouri kaže kako su se prije uglavnom borili strani borci a sada se radi i o lokalcima.

Najveća briga ostaje oko građana Mosula, njih najmanje milijun, koji su ostali pod opsadom ISIS-a koji ih koristi kao ljudske štitove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene