Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su oslobodili već nekoliko džihadističkih uporišta, iračka vojska sprema se za još jednu bitku.


Apokaliptični prizori nedaleko Mosula - kako bi smanjili vidljivost iračkoj vojsci koja se približava gradu Qayyarahu, džihadisti dižu u zrak cisterne s naftom koje sagorijevaju u crnom dimu. No unatoč tome iračke snage se probijaju te su sada nadomak centra Qayyaraha i na svega 60 kilometara od Mosula. Zadaća im je istjerati džihadiste iz drugog najvećeg iračkog grada kojeg su prije dvije godine pretvorili u svoju utvrdu.

Vezani članci Slika nije dostupna Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi Slika nije dostupna Horor svjedočanstva spašenih od života pod Islamskom državom: "Mogli smo namirisati smrt''

Obruč oko Mosula se steže, u posljednja četiri mjeseca vojska se taktički probila prema sjeveru, u jednom momentu su došli do rijeke Tigris te na njoj napravili pontonski most koji je ISIS bezuspješno pokušao dići u zrak.

Prošlog mjeseca vojska je zauzela zračnu bazu izvan Qayyaraha te će ona biti ključna točka za iračke i američke snage koje se uputiti na Mosul nakon što se piste očiste od postavljenog eksploziva.

General iračke vojske Najim al-Jobouri kaže kako vojnici osjećaju da ISIS slabi te kako se čini da džihadistima nedostaje stranih boraca. al-Jobouri kaže kako su se prije uglavnom borili strani borci a sada se radi i o lokalcima.

Najveća briga ostaje oko građana Mosula, njih najmanje milijun, koji su ostali pod opsadom ISIS-a koji ih koristi kao ljudske štitove.