Obavijesti Pretražite Navigacija
Ako se ne dogovore

Inzko će odlučiti tko će biti gradonačelnik Mostara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izvijestio je u odvojenim susretima koji su okončani u ponedjeljak kasno navečer hrvatske i bošnjačke političke čelnike kako će nametnuti rješenja oko lakšeg izbora gradonačelnika Mostara ukoliko se ne postigne dogovor o novom prvom čovjeku grada do 5. listopada kada se navršava godinu dana od održanih općinskih izbora u BiH.

Inzko je u izjavi za medije poručio kako će ostaviti određeno vrijeme hrvatskim i bošnjačkim političkim strankama u Gradskom vijeću Mostara kako bi sami postigli dogovor o izboru gradonačelnika najavljujući da će u suprotnom poduzeti određene korake ne govoreći o kojima se radi.

Pročitajte i ovo Mostar Odluka donesena prije deset mjeseci U Mostaru započelo uklanjanje ploča s nazivima ustaških dužnosnika: Pogledajte s kim su ih zamijenili Slika nije dostupna Bliže se izbori Inzko upozorava: Ostalo vam je malo vremena, dogovorite se!

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović oštro se usprotivio tajnome glasovanju prigodom izbora gradonačelnika u Gradskome vijeću Mostara rekavši da njegova stranka zagovara ponavljanje izbora za gradonačelnika kojega bi građani izravno birali a ne posredno kroz Gradsko vijeće, što propisuje statut kojega je ranije nametnula međunarodna uprava u BiH. Čović je dodao da će o rješenju mostarske krize razgovarati sa čelništvom bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA). Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž pozvao je u izjavi za medije međunarodnu zajednicu da u Mostaru osigura rješenja koja bi ga učinila prosperitetnom sredinom, a ne gradom slučajem.

Nijedan kandidat nema potrebnu većinu

Predsjednik mostarskog odbora SDA Zijad Hadžiomerović očekuje da visoki predstavnik uvede promjene u sustav odlučivanja poput tajnog glasanja i izbora prostom većinom mostarskog gradonačelnika u Gradskom vijeću.

Hrvatske i bošnjačke stranke u Gradskom vijeću ne odustaju od toga da Ljubo Bešlić, odnosno Suad Hasandedić bude gradonačelnik Mostara. Ni nakon 16 sjednica Gradskoga vijeća nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu. Zbog kompliciranog sustava biranja za izbor gradonačelnika potrebna je potpora najmanje 18 od 35 vijećnika, što nijedna stranka ne može ostvariti. Hrvatski zastupnici u državnome Parlamentu podnijeli su nedavno Ustavnome sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti statuta Mostara za koji Hrvati smatraju da ih diskriminira iako su većina u gradu. U svim sredinama u BiH, izuzev Mostara i grada Sarajeva koje je sastavljeno od više općina, gradonačelnik se bira izravno na izborima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene