Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, austrijski diplomat Valentin Inzko izjavio je za jedan austrijski list kako bi se u slučaju eskalacije stanja u BiH moglo razmisliti o slanju vojnih snaga Europske unije u tu zemlju.


U razgovoru za list Kurier, Inzko je na pitanje "gori li Balkan" odgovorio niječno. Dodao je međutim kako su prosvjedi u BiH "najgore stanje od svršetka rata u Bosni i Hercegovini, od mirovnog sporazuma u Daytonu 1995. godine".

Vezani članci Milorad Dodik Milorad Dodik i dalje prijeti raspadom BiH, Amerikanci mu poslali jasnu poruku Koronavirus u Sarajevu, ilustracija Sarajevo najveće žarište u Europi: "Bojimo se najgoreg scenarija, mi smo novi Bergamo"

"U utorak ćemo se o stanju savjetovati s međunarodnim upravljačkim odborom. Austrija će povećati broj svojih snaga u Bosni. Ako stanje eskalira, možda ćemo morati misliti na postrojbe EU. Ali ne sada", rekao je austrijski diplomat.

Inzko je najoštrije osudio nasilne ispade, dodajući kako smatra da su prosvjedi opravdani, jer ih je izazvala socijalna nejednakost, nepotizam i korupcija.

IZ MINUTE U MINUTU Sarajevo: 'Ako dobijem naredbu spreman sam raščistiti ovu situaciju u nekoliko minuta'

Podsjetio je da su nositelji prosvjeda uglavnom Bošnjaci.

Prema njegovim riječima, Daytonski je sporazum bio uspješan, ali je kao ustavna podloga vrlo kompliciran, a dodatni problem u BiH prema njegovim riječima predstavljaju korupcija i organizirani zločin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook