Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika analiza

Putin upro prstom u pravog neprijatelja Rusije: "Žele nas podijeliti na pet dijelova"

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Vladimir Putin u svojim posljednjim javim istupima kao najvećeg protivnika Rusije označio je Zapad te naglasio kako Ukrajina nije sama po sebi neprijatelj. Za Putina Ukrajina predstavlja simbol rata protiv zapadnih sila koje svoj utjecaj šire unutar spektra ruskog utjecaja.

Ruski je predsjednik Vladimir Putin u posljednje vrijeme javnim istupima pokušao ponovno zastrašiti Zapad za koji smatra da je najveći ruski neprijatelj. Osvrnuo se i na razoran rat u Ukrajini koji će 24. veljače ući u svoju treću godinu, ako se ranije ne prekine.

"Ukrajina sama po sebi nije neprijatelj Rusije", izjavio je Putin. Za rat je optužio Zapad te njegovo širenje utjecaja u ruskom utjecajnom spektru.

Pročitajte i ovo Avion izgorio na aerodromu u Tokiju nakon sudara s drugom letjelicom Užas u Japanu Dvije stvari bile su presudne: Otkriveni detalji čudesne akcije spašavanja iz aviona u plamenu

Njegove izjave analizirao je Institut za proučavanje rata (ISW) koji je ustvrdio kako Putin ne želi pregovore s Ukrajinom, već sa Zapadom protiv kojega vodi egzistencijalni rat. Također, smatra da se retorika zapadnih sila u posljednje vrijeme promijenila te je sada usmjerena na što brže okončavanje sukoba.

To je samo još jedna u nizu konstatacija koju je Putin poslao u javnost.

Zapad želi podijeliti Rusiju 

Ustvrdio je također da zapadne elite žele podijeliti Rusiju na pet dijelova, a Ukrajina im služi kao poligon za ostvarenje tog cilja. Istaknuo je da se situacija na bojištu razvija u korist Rusije te će stoga Zapad biti primoran pristati na njihove uvjete, prije no što će Zapad ostvariti svoje ciljeve.

Dodao je da je Ukrajina samo pijun i posrednik u sukobu te da ne namjerava okončati sukob, sve dok se ne ispune svi uvjeti Kremlja. Tim je pokušao prikriti svoje ekspanzionističe težnje prema Ukrajini, ali i ostalim državama koje strahuju od ruske okupacije.

Pročitajte i ovo Zlatko Pinjuh Zlatko Pinjuh Podignuta optužnica protiv bivšeg načelnika Čeminca: Evo kako je sređivao poslove, zapošljavao obitelj, prijetio zaposlenicima...

Riječ je ponajviše o Moldaviji, ali i Finskoj prema kojoj Rusija ima povijesne težnje.

Veliki ljudski gubitci

Američke obavještajne službe 12. prosinca ljudske gubitke u Rusiji procijenile su u stotinama tisuća, što je veliki gubitak s obzirom na teritorij koji im je pripao zauzvrat vojnim osvajanjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Thinkstock) porezna reforma Pomoću ovog kalkulatora izračunajte koliko će vam rasti plaća

Ako Zapad pokuša izbjeći direktno uključivanje Ukrajine u pregovore o njezinoj budućnosti, to bi moglo poslužiti kao signal Rusiji da ima slobodu nametnuti svoju volju zemljama koje smatra svojom sferom utjecaja.

Sve ove naznake sugeriraju da bi Putin mogao proširiti svoje vojne ciljeve u Ukrajini kako bi izazvao sukob sa Zapadom, pokušavajući postaviti uvjete koji bi podržali trajno jačanje ruske vojske i opravdali visoke ljudske žrtve na bojištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene