Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba kod Krima

VIDEO Ukrajinci objavili snimku pomorskog napada: Naoružali dronove brutalnim oružjem i zapucali na Ruse

Lansiranje projektila s bespilotnog plovila Sea Baby
Lansiranje projektila s bespilotnog plovila Sea Baby Foto: Screenshot
Objavljena je snimka napada koja prikazuje kako ukrajinska vojska s bespilotnih plovila Sea Baby lansira projektile na ruske brodove kod Sevastopolja.

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) tvrdi da je po prvi put ruske brodove kod Sevastopolja na Krimu napala besposadnim plovilima Sea Baby naoružanim bacačima raketa, a portal Ukrajinska pravda u ponedjeljak na objavio snimku SBU-a na kojoj se navodno vidi spomenuti napad.

Vasil Maljuk, šef SBU-a, za spomenuti je medij rekao da snimka pokazuje kako ukrajinski dronovi pucaju po ruskim brodovima koji su isplovili iz jedne krimske luke kako bi ih potopili.

"Dronovi nisu pobjegli nakon što su Rusi na njih zapucali, nego su se odmah okrenuli i uzvratili paljbu", ustvrdio je Maljuk.

Pročitajte i ovo Gaza Atentat povećao napetosti Hoće li se rat proširiti? "Naša reakcija bit će oštra!"

Objavljena snimka traje 15 sekundi, a na njoj se može vidjeti da je 14 projektila ispaljeno na ruske brodove, a pretpostavlja se da su ispaljeni iz plovila bez posade Sea Baby. Međutim, na snimci se ne vidi jasno jesu li projektili pogodili ikakvu metu. Ukrajinska pravda nije objavila jesu li ukrajinske snage oštetile ili potopile ruske brodove niti je navedeno jesu li plovila preživjela razmjenu vatre.

"Plovila Sea Baby vjerojatno su bila naoružana nenavođenim bacačima termobaričkih raketa RPV-16", za The War Zone rekao je Andrij Riženko, umirovljeni kapetan u ukrajinskoj ratnoj mornarici.

Inače, upotreba termobaričkog oružja zabranjena je Ženevskom konvencijom. Radi se o oružju koje koristi kisik za stvaranje eksplozije visoke temperature i usisava kisik iz okolnog zraka za stvaranje takve eksplozije. Naboj prve faze rasprši gorivo poput oblaka koji može prodrijeti u bilo koju građevinu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren.

Taj oblak pali drugi naboj koji stvara vatrenu kuglu, ogromni udarni val i vakuum koji usisava kisik iz pluća i može trajati puno dulje od konvencionalnog eksploziva te može izazvati potpunu dezintegraciju tijela čovjeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija u vlastitom domu Ukrao supruzi 13 tisuća eura pa prijavio da su opljačkani: Sin ga razotkrio - "Žao mi je zbog svega"

SBU je plovila Sea Baby koristio i tijekom napada na Kerčki most koji se dogodio u srpnju prošle godine, a ista su plovila korištena u rujnu i listopadu 2023. godine, kada je Ukrajina napala tri ruska broda. Ako ta plovila sada mogu ispaljivati termobaričke projektile, ukrajinske će snage moći izvoditi kompleksnije napade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene