Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indonezijski predsjednik Joko Widodo naredio je policijskim službenicima da ubiju dilere droge u toj zemlji ukoliko se budu opirali uhićenju, zbog čega su ga usporedili s filipinskim kolegom Rodrigom Duterteom.


''Rekao sam vam, samo budite čvrsti, naročito sa dilerima strancima koji ulaze u zemlju i odupiru se uhićenju. Upucajte ih. Nemajte milosti'', The Jakarta Post je prenio ove riječi s govora kojeg je Widodo održao u petak.

Vezani članci Pronađen šator za uzgoj indijske konoplje (PU zagrebačka) - 1 U Zagrebu pao diler: Policija ga zaustavila zbog nadzora prometa, on u automobilu imao marihuanu i speed Tomislav Štambuk i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Kriminalist potvrdio: ''Balkanski kartel postoji, došlo je do evolucije zločinačkih udruženja i u Hrvatskoj''

U govoru je napomenuo da je ovakvog stava, jer se zemlja suočava s izvanrednim stanjem kada je u pitanju trgovina drogom, piše RT.

Njegove kontroverzne primjedbe podsjećaju na njegovog filipinskog kolegu, Rodriga Dutertea, koji je čim je izabran pokrenuo brutalnu kampanju protiv dilera drogom u toj zemlji tijekom čega je tisuće ljudi ubijeno bez suđenja.

''Umrijet ćete. Ili ćete vi ubiti mene ili ću ja ubiti vas. Posvećen sam tome da zaustavim trgovinu drugom prije nego siđem s vlasti'', poručio je Duterte u ožujku.

I bez ovakve naredbe, Indonezija je zemlja u kojoj se posjedovanje i prodaja doge strogo kažnjava.

Od kad je Widodo preuzeo vlast 2014., zbog trgovine drogom pogubljeno je 18 ljudi. Widodova naredba objavljena je nakon što je policija na ulici upucala državljanina Tajvana u Indoneziji koji je navodno pokušao prokrijumčariti u zemlju tonu metamfetamina. Šef indonezijske policije Tito Karnavian rekao je da je naredio svojim službenicima da se ne libe pucati ukoliko se osumnjičeni budu opirali uhićenju.