Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda nije jedini

Indonezijski kardinal otkazao put na konklave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izboru novog pape sudjelovat će barem jedan kardinal manje od njih 117 koji trenutno raspolažu pravom glasa. Riječ je o indonezijskom nadbiskupu kojemu je oslabio vid pa je put u Vatikan otkazao. Postoji mogućnost da na konklave neće ići ni amerikanac Roger Mahony.

Indonezijski kardinal Julius Darmaatmadja izjavio je da zbog zdravstvenog stanja neće otputovati u Rim na predstojeće konklave, što broj kardinala izbornika spušta na 116. "Moj vid mi ne dozvoljava put", rekao je kardinal Julius Darmaatmadja u razgovoru za indonezijski katolički časopis Hidup.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka na kardinalima Benedikt XVI. promijenio pravila, izbor novog pape se može održati ranije! Slika nije dostupna Ima vremena do 28. veljače Benedikt razmatra mogućnost da ukazom ubrza konklave

"Molim da mi indonezijska crkva oprosti što neću predstavljati svoju zemlju na tom važnom događaju", kazao je kardinal Darmaatmadja (78), umirovljeni nadbiskup Džakarte.

>> Skandal u Vatikanu: Je li papa otišao zbog izvještaja o bludu i korupciji?

Indonezijski je kardinal objasnio da mu se vid pogoršao do te mjere da ne bi mogao čitati tekstove i dokumente koji bi mu bili podastrijeti prije i tijekom konklava. "Oslabio sam i vid mi je oslabio. Ti zadaci zahtijevaju snagu, oštrinu i okretnost", dodao je i kazao da razumije odluku Benedikta XVI. o odreknuću.

Papa napušta dužnost 28. veljače u 20 sati. Konklave se po postojećim propisima moraju održati najranije 15, a najkasnije 20 dana nakon toga. No, Benedikt XVI. još uvijek ima mogućnost donijeti ukaz kojim bi ubrzao termin njihova održavanja.

Talijanski mediji objavili su prije nekoliko dana da će američki kardinal Roger Mahony, umirovljeni nadbiskup Los Angelesa, koji ima pravo glasa, ali je optužen za prikrivanje svećenika pedofila, možda biti zamoljen da ne dolazi na konklave. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene