Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uznemirujući video

Indonezijska policija muči osumnjičenike: Šokantne metode torture uključuju i – ogromne zmije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indonezijska policija priznala je da je pri ispitivanju muškarca osumnjičenoga za krađu koristila nekonvencionalne metode. Osumnjičeniku su vezali ruke te mu oko vrata omotali – više od dva metra dugačku zmiju!

Nakon što je na društvenim mrežama počela kružiti snimka incidenta na kojoj se vidi kako prestravljeni muškarac sjedi na podu i vrišti od užasa dok mu policajac gura dugačku zmiju u lice i pri tome se smije, indonezijska policija morala se oglasiti i ispričati za svoje postupke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi

Policija je u svoju obranu naglasila kako se nije radilo o zmiji otrovnici i kako barem nisu pribjegli premlaćivanju osumnjičenika dok je bio na ispitivanju. 

Muškarac koji je mučen državljanin je Papue Nove Gvineje. 

Odvjetnica za ljudska prava Veronica Koman, koja je u javnost i pustila uznemirujuću snimku, izjavila je kako su takve metode mučenje te da se njihovom primjenom krši niz zakona i ljudskih prava. Naglasila je kako ovo nije izoliran slučaj te da je ovo tek jedna u nizu dojava o mučenjima koja indonezijski policajci provode nad Papuancima. Smatra da su to simptomi kulture u koju su doboko ukorijenjeni rasizam i mržnja prema Papuancima. 

Diskriminacija i rasizam

Sam Lokon, član Nacionalnog odbora Zapadne Nove Gvineje, koji se zalaže za neovisnost Zapadne Nove Gvineje od Indonezije, također je bio stavljen u ćeliju sa zmijom u siječnju 2019., što dokazuje da indonezijska policija provodi teror nad nacionalnom manjinom

Naime, Indonezija je anektirala Zapadnu Novu Gvineju 1969. godine. Prislino anketiranje smatra se vrlo kontroverznim te se niz društvenih skupina i dandanas želi odcijepiti od Indonezije, u kojoj su Papuanci diskriminirani. 

Policija je o potvrdila i da se sporno ispitivanje dogodilo nedavno, tijekom jednog od organiziranih policijskih napada na sitni kriminal u četvrti Jayawijaya. 

Širenje videa natjeralo je policiju da se ispriča, no činjenica da su se pokušali opravdati upućuje na to da žaljenje nije iskreno, tvrdi Koman. 

Video traje minutu i 20 sekundi te pokazuje veliku smeđu zmiju dugu barem dva metra, omotanu oko vrata čovjeka koji sjedi na podu vezanih ruku. Na uznemirujućoj snimci se vidi i kako jedan od policajaca gura glavu zmije prema licu zatvorenika, koji postaje sve više i više uzrujan. 

Policajac ga cijelo vrijeme ispituje koliko je puta ukrao mobitele. 

Policijski načelnik Tonny Ananda Swadaya rekao je da su policajci premješteni na druga radna mjesta te moraju slušati predavanja o etici. 

Događaji poput ovoga vjerojatno će dodatno pojačati napetosti u regiji u kojoj stalne pobune tinjaju još od 1960-ih, kada je Indonezija anektirala zapadni dio Papue Nove Gvineje, nekadašnje nizozemske kolonije. 

Indonezijska policija i vojska provele su opsežnu akciju protiv pristaša neovisnosti nakon što su pobunjenički borci u prosincu 2018. ubili 19 osoba koje su radile na gradilištu autoputa, piše The Guardian.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene