Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Molitva za 170.000 žrtava

Snažan potres na petu godišnjicu tsunamija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potres jačine 6.7 stupnjeva pogodio je u subotu otoke na istoku Indonezije, no zasad nema dojava o šteti i stradalima, objavili su seizmolozi.

Potres se dogodio na dubini od 67 kilometara, 152 kilometra sjeverozapadno od okruga Tual u južnoj provinciji Maluku.

Pročitajte i ovo Potres u Japanu 2011. godine Na današnji dan ''To su stvari koje želim zaboraviti, ali ne mogu'': Godišnjica jednog od najsnažnijih potresa u povijesti Slika nije dostupna VATRENI PRSTEN Potres jačine 6.9 pogodio podmorje kod Indonezije, nema tsunamija

Obilježavanje pete godišnjice razornog tsunamija

Obitelji i rodbina poginulih u strahovitom tsunamiju u Indijskom oceanu 2004. koji je poharao pokrajinu Aceh u Indoneziji okupili su se u subotu na grobovima svojih najmilijih gdje su molitvama obilježili godišnjicu te tragedije.
Središnja molitva za 170.000 ljudi koji su poginuli u Acehu i još 60.000 u zemljama u Indijskom oceanu održana je u glavnom gradu pokrajine Banda Aceh. Međunarodni donatori uspješnom ocjenjuju obnovu Aceha gdje je nakon tsunamija izgrađeno 130.000 kuća, 2.700 kilometara cesta, oko 1.000 mostova i 1.500 kilometara kanala za navodnjavanje. Ipak, dužnosnici upozoravaju da dio preživjelih još nije uselio u kuće i živi u montažnim barakama. Zamjenik guvernera Muhammad Nazir rekao je da fond međunarodnih donatora, koji su osnovale vlade i međunarodne agencije, još uvijek financira 22 projekta u sklopu programa vrijednog 700 milijuna dolara.

>> VIDEO: Dramatična snimka tsunamija na Samoi

Odlaskom većine humanitaraca i sa stopom nezaposlenosti od 10 posto, otvaranje novih radnih mjesta glavni je problem Aceha danas, rekao je Nazar. Po njegovim riječima, izrađen je program vrijedan 50 milijuna dolara za poticaje gospodarstvu i zapošljavanje u poljoprivredi i preradi ribe. Tsunami je 2004. izazvao potres jačine 9.2 stupnja ispred obale Sumatre, a najteže pogođen bio je Aceh. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene