Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potres jačine 6.7 stupnjeva pogodio je u subotu otoke na istoku Indonezije, no zasad nema dojava o šteti i stradalima, objavili su seizmolozi.


Potres se dogodio na dubini od 67 kilometara, 152 kilometra sjeverozapadno od okruga Tual u južnoj provinciji Maluku.

Obilježavanje pete godišnjice razornog tsunamija

Obitelji i rodbina poginulih u strahovitom tsunamiju u Indijskom oceanu 2004. koji je poharao pokrajinu Aceh u Indoneziji okupili su se u subotu na grobovima svojih najmilijih gdje su molitvama obilježili godišnjicu te tragedije.
Središnja molitva za 170.000 ljudi koji su poginuli u Acehu i još 60.000 u zemljama u Indijskom oceanu održana je u glavnom gradu pokrajine Banda Aceh. Međunarodni donatori uspješnom ocjenjuju obnovu Aceha gdje je nakon tsunamija izgrađeno 130.000 kuća, 2.700 kilometara cesta, oko 1.000 mostova i 1.500 kilometara kanala za navodnjavanje. Ipak, dužnosnici upozoravaju da dio preživjelih još nije uselio u kuće i živi u montažnim barakama. Zamjenik guvernera Muhammad Nazir rekao je da fond međunarodnih donatora, koji su osnovale vlade i međunarodne agencije, još uvijek financira 22 projekta u sklopu programa vrijednog 700 milijuna dolara.

Vezani članci Ostaci zrakoplova Poginule 62 osobe: Indonezija pronašla snimač glasa iz kokpita srušenog aviona Sriwijaya Air, otkriveno zašto se srušio u more Snažan potres pogodio Indoneziju (Foto: AFP) - 4 Snažan potres u Indoneziji ubio najmanje jednu osobu: Uništeno više od 30 kuća, ali bez opasnosti od tsunamija

>> VIDEO: Dramatična snimka tsunamija na Samoi

Odlaskom većine humanitaraca i sa stopom nezaposlenosti od 10 posto, otvaranje novih radnih mjesta glavni je problem Aceha danas, rekao je Nazar. Po njegovim riječima, izrađen je program vrijedan 50 milijuna dolara za poticaje gospodarstvu i zapošljavanje u poljoprivredi i preradi ribe. Tsunami je 2004. izazvao potres jačine 9.2 stupnja ispred obale Sumatre, a najteže pogođen bio je Aceh. (Hina)