Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon prosvjeda

Indija odlučila formirati novu državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indijska vlada će formirati novu saveznu državu iz južne države Andhra Pradesh nakon nasilnih prosvjeda, što bi moglo potaknuti daljne zahtjeve za uspostavom novih država

Stalni prosvjedi u kojima se zahtijevala nova država 'Telangana' koja će uzeti 10 od 23 okruga Andhra Pradesha zatvorili su tvrtke u Hyderabadu, njegovu glavnom gradu i mjestu gdje su smještene tvrtke poput Microsofta, Googlea i Mahindra Satyama. 'Proces formiranja države Telangana će biti pokrenut', rekao je u četvrtak novinarima indijski ministar unutarnjih poslova Palaniappan Chidambaram.

Pristaše države Telengana žele u nju uključiti i Hyderabad. Zahtjevi za formiranjem posebne države zahuktali su se 1969. s nasilnim prosvjedima u kojima je ubijeno više od 300 ljudi do 1972. Prosvjedi su zamrli jedno vrijeme sve dok regionalna stranka Telangana Rashtra Samiti koju predvodi K. Chandrasekhara Rao nije obnovila zahtjeve 2001. uz potporu drugih skupina. Kongresna stranka, koja vlada Andhra Pradeshom, obećala je novu državu, ali se nije na tome konkretno angažirala sve dok Chandrasekhara Rao prije deset dana nije započeo štrajk glađu.

>> 'Indija je prirodni saveznik SAD-a'

Stručnjaci kažu da uspostava nove države može potaknuti slične zahtjeve za formiranjem drugih država u drugim indijskim područjima. 'Predviđam da će doći do zahtjeva za državnošću iz drugih regija poput Rayalaseema i sjevernog obalnog područja Andhra Pradesha koje graniči s državom Orissa', rekao je u četvrtak Rama Brahman, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Hyderabad. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene