Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio portal Politika

Imena branitelja koje navodno traži Srbija objavljena na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portal Pollitika.com je objavio popis s 340 imena.

Uz imena 340 osoba, pollitika.com tvrdi da je riječ o braniteljima Vukovara te određenom broju branitelja Osijeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Diže li vam politika tlak? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

'Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora prije godinu i pol dana uputilo zahtjev ministarstvima da im se dostave popisi osumnjičenih branitelja za ratne zločine, ali nikada nisu dobili odgovor. Ako branitelji nisu zaslužili odgovor od Vlade ja ovdje stavljam spisak branitelja koji se nalaze na međunarodnoj tjeralici.

Ako tim spiskom raspolažu na graničnim prijelazom sa BiH ne vidim razloga da svi ne budu upoznati sa tim', napisano je na strnici pollitika.com.

Na temelju te međunarodne tjeralice uhićen je i branitelj iz Vukovara, Tihomir Purda, u srijedu na graničnom prijelazu Orašje.

Da li se i njihovo ime stvarno nalazi na tom popisu, branitelji mogu provjeriti osobno i u ministarstvu pravosuđa, koje je popis osoba protiv kojih se vodi istraga razmijenilo sa Srbijom, rekli su u ministarstvu pravosuđa.

Taj popis ima i Hrvatska stranka prava, iz koje braniteljima savjetuju da ne prelaze granicu s BiH. Jesu li na tom spisku, branitelji koji su sudjelovali u borbama, mogu provjeriti i u prostorijama HSP-a.

Premijerka Jadranka Kosor se također oglasila o slučaju uhićenja branitelja Purde i napomenula kako ne želi da se 'stvori dojam o bilo kakvom progonu branitelja', te ako je potrebno da će 'i sama kontaktirati srbijanskog predsjednika Borisa Tadića'.

U resornom ministarstvu pak tvrde kako je do uhićenja branitelja Purde došlo i zbog objave Registra hrvatskih branitelja na internetu. Tihomir Purda se nalazi u sarajevskom pritvoru, a još uvijek nije poznato hoće li biti izručen Srbiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene