Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide na bolje

IAEA: Japanska nuklearna kriza je i dalje ozbiljna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je kako ima pozitivnih pomaka u razorenoj japanskoj nuklearki, ali da je ukupna situacija i dalje ozbiljna.

'Ima nekih pomaka vezanih za opskrbu električnom strujom... iako ukupna situacija i dalje ostaje ozbiljna', rekao je na konferenciji za novinare dužnosnik IAEA-e Graham Andrew.

Dodao je kako su japanske vlasti javile agenciji da je razina radijacije oko nuklearke opada. Prema austrijskom Središnjem institutu za meteorologiju i geodinamiku, ispuštanje dva tipa radioaktivnih čestica u prva 3,4 dana od katastrofe doseglo je 20 do 50 posto radijacije koja je zabilježena u prvih deset dana nakon tragedije u Černobilu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 10 PUTA VEĆA RADIJACIJA Zabrinjavajuće vijesti iz Švedske: Otkrivene radioaktivne divlje svinje, 31 godinu nakon Černobila Slika nije dostupna Sigurnost nije ugrožena Krško: Pukla šipka nuklearnog goriva, pala na dno reaktorskog bazena

>> VIDEO: Karta širenja radijacije u Europi

Sličan francuski institut u utorak je procijenio da je radijacija iz nuklearke Fukushima dosegla 10 posto radijacije iz Černobila, najveće svjetske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1989. Ti proračuni mogli bi izazvati dodatnu bojazan u Japanu i šire zbog zagađenja prehrambenih proizvoda, kao što su mlijeko i povrće oko japanske nuklearke.

Andrew je novinarima također rekao da je jedan radnik u Fukushimi bio izložen velikoj količini radijacije koja može povećati rizik oboljenja od raka. Velike količine radioaktivnog joda i cezija izmjerene su oko ispusta za vodu u Fukushimi, 'prije ispuštanja u ocean', rekao je Andrew. (Hina)

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene